Košík je prázdný

Chyba "chybí hlavička CORS ‘Access-Control-Allow-Origin" je běžným problémem, se kterým se mohou setkat vývojáři webových aplikací. CORS, neboli Cross-Origin Resource Sharing, je bezpečnostní mechanismus, který umožňuje nebo omezuje zdroje (například skripty, fonty, nebo data), jež mohou být načteny z různých domén než je doména, ze které byla stránka načtena. Chyba se objevuje, pokud se pokoušíte načíst zdroje z domény, která není na seznamu povolených v hlavičkách CORS na serveru, ze kterého zdroje pocházejí.

Příčiny Chyby

  • Různé Domény: Nejběžnější příčinou je pokus o načtení zdrojů z domény, která je odlišná od domény, na které je Webová stránka hostována.
  • Nekonfigurované Hlavičky CORS: Server, ze kterého pocházejí zdroje, nemá správně nastavené hlavičky CORS, aby povolil sdílení zdrojů mezi různými doménami.
  • Chyba v Kódu: Někdy může být problém způsoben chybou v kódu klienta nebo serveru, který neřádně zpracovává nebo neodesílá hlavičky CORS.

Jak Opravit Chybu

1. Povolení CORS na Serveru

  • Nastavení Hlaviček na Serveru: Nejjednodušší řešení je konfigurace serveru tak, aby přidával hlavičky Access-Control-Allow-Origin do odpovědí. Můžete povolit všechny domény (hodnotou *), což ale není doporučeno z bezpečnostních důvodů, nebo specifikovat konkrétní domény.
  • Middleware pro CORS: Pokud používáte webový framework jako Express.js pro Node.js, můžete použít middleware, jako je cors, který usnadňuje konfiguraci CORS.

2. Změny na Klientské Straně

  • Proxy Server: Vytvoření proxy serveru na klientské doméně, který bude přesměrovávat požadavky na cílový server. To efektivně obchází omezení CORS, protože prohlížeč vidí požadavek jako pocházející ze stejné domény.
  • JSONP (JSON with Padding): Tato metoda umožňuje načíst data přes skriptový tag. Je to starší technika a nepodporuje POST požadavky nebo vlastní hlavičky, ale může být užitečná pro jednoduché GET požadavky.

3. Využití Rozšíření Prohlížeče

  • Pro vývojové účely lze použít rozšíření prohlížeče, které dočasně vypíná kontrolu CORS. Toto řešení je vhodné pouze pro testování a nikdy by se nemělo používat v produkčním prostředí.

 

Chyba "chybí hlavička CORS ‘Access-Control-Allow-Origin'" je důležitá pro udržení bezpečnosti webu, ale může způsobit problémy při vývoji. Je důležité pochopit, jak CORS funguje a jak správně nakonfigurovat serverové a klientské aplikace, aby byla zajištěna správná funkčnost a zároveň bezpečnost aplikace.