Košík je prázdný

Xdebug je populární nástroj pro ladění PHP kódu, který vývojářům umožňuje sledovat chování aplikací, analyzovat chyby a optimalizovat výkon. Jednou z klíčových konfiguračních direktiv Xdebug je xdebug.default_enable.

Co je xdebug.default_enable?

Direktiva xdebug.default_enable určuje, zda bude Xdebug aktivní pro všechny skripty bez potřeby explicitního zapnutí v jednotlivých skriptech. Tato direktiva je součástí konfiguračního souboru php.ini a její hodnota je typicky booleovská (0 nebo 1).

  • Hodnota 1: Xdebug bude aktivní pro všechny skripty. Toto nastavení je vhodné pro vývojové prostředí, kde je důležité mít Xdebug neustále k dispozici pro ladění.

  • Hodnota 0: Xdebug nebude automaticky aktivní, ale může být zapnut specifickým způsobem, například pomocí GET, POST, COOKIE parametru nebo prostřednictvím specifického HTTP hlavičky XDEBUG_SESSION_START.

Doporučené nastavení pro vývojové prostředí

Pro vývojová prostředí se obvykle doporučuje nastavit xdebug.default_enable na 1. To umožňuje snadné a neustálé sledování chování aplikace a okamžité zobrazení problémů bez potřeby další konfigurace nebo zásahů.

Nastavení pro produkční prostředí

Na produkčních serverech je vhodné nastavit xdebug.default_enable na 0. Xdebug má totiž významný vliv na výkon aplikace, a jeho neustálé zapnutí by mohlo vést k zpomalení. Pro produkční ladění lze Xdebug zapnout dočasně pomocí speciálních HTTP hlaviček nebo parametrů.

Jak nastavit xdebug.default_enable

Pro změnu hodnoty xdebug.default_enable je potřeba upravit konfigurační soubor php.ini. Následující kroky ukazují, jak toho dosáhnout:

  1. Otevřete soubor php.ini ve vašem textovém editoru.
  2. Najděte řádek, který obsahuje xdebug.default_enable.
  3. Upravte hodnotu podle vašich potřeb (1 pro zapnutí, 0 pro vypnutí).
  4. Uložte soubor a restartujte váš webový server nebo PHP-FPM službu, aby se změny projevily.

Správné nastavení xdebug.default_enable je klíčové pro efektivní vývoj a ladění PHP aplikací. Vývojáři by měli vybírat hodnoty této direktivy s ohledem na prostředí, ve kterém aplikace běží, aby maximalizovali výkon a zároveň si uchovali možnost ladění kódu.