Košík je prázdný

PHP je skriptovací jazyk, který je široce používán pro vývoj webových aplikací. Jednou z možností, kterou PHP nabízí, je použití direktivy short_open_tag v konfiguračním souboru php.ini. Tato direktiva umožňuje programátorům používat zkrácenou syntaxi <? namísto standardního <?php pro otevření PHP bloku.

Jak funguje short_open_tag

Standardní způsob, jak začít blok PHP kódu, je použití <?php. Tato syntaxe je vždy bezpečná a funguje bez ohledu na nastavení konfigurace. Na druhé straně, short_open_tag umožňuje začít PHP blok jednoduše pomocí <?, což může být rychlejší a čitelnější pro některé vývojáře. V případě, že je short_open_tag aktivní, je možné také použít <?= jako zkratku pro <?php echo.

Proč byste měli nebo neměli používat short_open_tag

Použití short_open_tag může zvýšit rychlost psaní kódu a jeho čitelnost, zvláště v šablonách, kde je potřeba často vypisovat hodnoty. Nicméně, existují důvody, proč byste měli být opatrní:

  1. Portabilita kódu: Ne všechny hostingové servery mají short_open_tag povolené. Kód, který používá <?, může na některých serverech selhat.

  2. Standardizace: PHP-FIG a PSR standardy doporučují používat <?php pro lepší čitelnost a jednotnost kódu.

  3. XML konflikt: <? může kolidovat s XML značkami, jako je <?xml, což může vést k chybám při zpracování XML.

Jak povolit nebo zakázat short_open_tag

Pro změnu nastavení short_open_tag je třeba upravit soubor php.ini:

  1. Najděte soubor php.ini ve vašem PHP prostředí.
  2. Najděte řádek short_open_tag = Off nebo short_open_tag = On.
  3. Změňte hodnotu na On pro povolení nebo Off pro zakázání.
  4. Restartujte váš webový server pro aplikaci změn.

Použití short_open_tag může být pohodlné pro některé vývojáře, ale je důležité zvážit potenciální problémy s portabilitou a standardizací. Doporučuje se přizpůsobit se standardním praktikám a používat plnou formu <?php, aby byl váš kód robustnější a kompatibilnější napříč různými prostředími.