Košík je prázdný

SQL Injection (SQLi) je typ bezpečnostního útoku, který umožňuje útočníkovi manipulovat s dotazy SQL ve webové aplikaci a získat neoprávněný přístup k datům. Tento útok využívá chyby ve zpracování vstupů od uživatele, kdy neověřené nebo nesprávně zpracované vstupy mohou být vloženy do SQL dotazů. Důsledky mohou zahrnovat krádež citlivých dat, zničení dat nebo získání neoprávněného přístupu k celé databázi.

Jak funguje SQL Injection

SQL Injection útoky začínají tam, kde aplikace přijímá uživatelský vstup a předává ho do SQL dotazu bez náležitého ověření nebo escapování speciálních znaků. Útočník může vložit škodlivý kód do těchto vstupů, což mění původní logiku SQL dotazu. Typickým příkladem je vložení podmínky OR '1'='1', která je vždy pravdivá a může vést k odhalení celé tabulky.

Typy SQL Injection

  • Nevázaná SQL Injection: Tento typ útoku využívá nesprávného spojení uživatelských vstupů s SQL dotazem. Útočník přímo upravuje SQL dotaz tím, že vloží škodlivý kód.
  • Blind SQL Injection: Zde útočník nepotřebuje vidět data z databáze, ale odvodí informace z chování aplikace v reakci na různě upravené dotazy.
  • Time-based Blind SQL Injection: Útočník sleduje, jak dlouho trvá databázi vykonat dotaz, a z toho usuzuje na strukturu databáze nebo obsah dat.

Prevence SQL Injection

Aby se aplikace bránila SQL Injection, je důležité dodržovat následující praktiky:

  • Používejte parametrizované dotazy: Tyto dotazy oddělují SQL kód od uživatelských dat a zabraňují vložení škodlivého kódu do dotazu.
  • Escapeování speciálních znaků: Když je použití parametrizovaných dotazů nepraktické, měla by aplikace escapovat speciální znaky, které mohou měnit SQL dotaz.
  • Omezení oprávnění: Uživatelské účty pracující s databází by měly mít minimální nezbytná oprávnění. Pokud útočník překoná obranu, omezení oprávnění může zabránit dalším škodám.
  • Validace a sanitizace vstupů: Všechny uživatelské vstupy by měly být důkladně validovány a sanitizovány, aby se zamezilo nežádoucím manipulacím s daty.

SQL Injection je jedním z nejzávažnějších bezpečnostních rizik pro webové aplikace. Efektivní ochrana vyžaduje komplexní přístup, zahrnující technická opatření a pravidelné bezpečnostní audity. Správným nasazením bezpečnostních praktik a neustálým vzděláváním vývojářů lze výrazně snížit riziko úspěšného SQL Injection útoku.