Košík je prázdný

E‑mailový spam je nežádoucí pošta, která zaplňuje vaši e‑mailovou schránku reklamami, podvody nebo jinými nevyžádanými zprávami. Může to být nejen nepříjemné, ale také nebezpečné, protože spam může obsahovat škodlivé odkazy nebo přílohy. V tomto článku si přiblížíme několik konkrétních kroků a technik, jak se efektivně zbavit spamu v e‑mailu.

1. Použití antispamových filtrů

Většina moderních e‑mailových služeb nabízí integrované antispamové filtry, které automaticky třídí příchozí poštu a odstraňují spam. Například služby jako Gmail, Outlook nebo Yahoo! mají vysoce účinné filtry, které se neustále aktualizují.

  • Gmail: Gmail má výkonný antispamový filtr, který automaticky přesouvá podezřelé e‑maily do složky Spam. Můžete označit e‑maily jako spam, čímž pomáháte systému se učit a zlepšovat filtrování.
  • Outlook: Outlook má podobné funkce a umožňuje nastavovat vlastní pravidla pro třídění pošty.
  • Yahoo! Mail: Yahoo! Mail nabízí také silné antispamové nástroje, které vám umožní blokovat specifické adresy.

2. Vytvoření vlastních filtrů a pravidel

Pokud standardní filtry nejsou dostatečně účinné, můžete si vytvořit vlastní filtry a pravidla:

  • V Gmailu: Klikněte na ikonu ozubeného kola > Nastavení > Filtry a blokované adresy > Vytvořit nový filtr. Zde můžete definovat kritéria pro filtrování e‑mailů, jako jsou klíčová slova, odesílatel nebo příjemce.
  • V Outlooku: Přejděte na Nastavení > Zobrazit všechna nastavení Outlooku > Pošta > Pravidla > Přidat nové pravidlo. Zadejte podmínky, za kterých má být e‑mail přesunut, smazán nebo označen.
  • V Yahoo! Mail: Klikněte na Nastavení > Další nastavení > Filtry > Přidat nový filtr. Určete kritéria, podle kterých se e‑maily budou filtrovat.

3. Odhlášení z odběru nechtěných newsletterů

Mnoho spamu přichází ve formě newsletterů a marketingových e‑mailů. Pokud jste se někdy přihlásili k odběru, je důležité se odhlásit, pokud už e‑maily nechcete dostávat. Na konci většiny těchto e‑mailů je odkaz na odhlášení z odběru.

4. Blokování nežádoucích odesílatelů

Pokud dostáváte spam od konkrétního odesílatele, můžete jeho adresu zablokovat:

  • V Gmailu: Otevřete e‑mail od odesílatele, klikněte na tři tečky vedle tlačítka odpovědět a zvolte "Blokovat [odesílatel]".
  • V Outlooku: Klikněte pravým tlačítkem na e‑mail a zvolte "Blokovat odesílatele".
  • V Yahoo! Mail: Otevřete e‑mail, klikněte na tři tečky v horní části zprávy a zvolte "Blokovat odesílatele".

5. Použití jednorázových e‑mailových adres

Pro registrace na různých webových stránkách nebo služby, které si nejste jisti, že budete dlouhodobě využívat, použijte jednorázové e‑mailové adresy. Existují služby jako 10minutemail, Guerrilla Mail nebo Temp Mail, které vám vytvoří dočasnou e‑mailovou adresu.

6. Aktualizace a zabezpečení e‑mailového účtu

Ujistěte se, že váš e‑mailový účet je dobře zabezpečen:

  • Silné heslo: Používejte silné a jedinečné heslo pro váš e‑mailový účet. Vyhněte se používání snadno odhadnutelných hesel.
  • Dvoufázové ověření: Povolení dvoufázového ověření přidá další vrstvu ochrany. I když někdo zjistí vaše heslo, bez druhého faktoru se do účtu nedostane.

7. Pravidelné kontroly a údržba e‑mailové schránky

Pravidelně kontrolujte složku spam a případně označte e‑maily, které tam nepatří, jako "není spam". Tím pomůžete antispamovým filtrům se lépe učit.

 

Zbavit se spamu v e‑mailu vyžaduje kombinaci technik a pravidelné údržby vaší e‑mailové schránky. Použitím výše uvedených postupů můžete minimalizovat množství nevyžádané pošty a udržet svou e‑mailovou komunikaci čistou a bezpečnou.