Košík je prázdný

Migrace webových stránek je často nevyhnutelným krokem v rozvoji podnikání. Důvody mohou být různé - od rebrandingu až po přechod na cloudovou infrastrukturu, aby bylo snazší škálování stránek. Přestože může migrace na papíře vypadat jednoduše, jeden chybný krok může vést k vážným SEO problémům, jako jsou 404 chyby, ztráta pozic ve vyhledávačích, ztráta obsahu nebo dokonce příjmu.

1. Komunikační plán

Prvním krokem by měla být tvorba komunikačního plánu, zejména pokud je zapojeno více zainteresovaných stran. Tento plán by měl obsahovat:

  • Interní komunikaci o detailech migrace, termínech a ovlivněných týmech.
  • Externí komunikaci, která informuje klienty a zákazníky o plánované migraci a možných výpadcích.

2. Předmigrační plánování

Použití nástrojů jako Screaming Frog k inventarizaci stránek je klíčové. Je důležité mít seznam všech stránek pro kontrolu po migraci. Dále je třeba analyzovat návštěvnost webu a vyhnout se migraci během nejvyšší návštěvnosti. V tomto kroku je také vhodné vytvořit anotaci v Google Analytics, která zaznamená data před migrací.

3. Nastavení hostingového prostředí a záloh

Záloha webu a databáze je kritická. Ideálně by měla být vytvořena testovací verze webu, na které lze migraci vyzkoušet a identifikovat případné chyby. Tento krok zahrnuje také nastavení nového hostingového prostředí, DNS, CDN a e-mailových parametrů.

4. Vytvoření seznamu přesměrování

Je nutné mít přehled o všech stávajících přesměrováních a připravit nová, pokud měníte doménu. V případě potřeby lze použít AI nástroje pro urychlení mapování přesměrování.

5. Kontrola SEO struktury

Je nezbytné zkontrolovat SEO specifikace jako je prohledatelnost, vlastní URL, alt texty, kanonické značky, robots.txt, sitemapy, interní odkazy, strukturovaná data, struktura URL a mobilní nastavení.

6. Běžné benchmarky

Provádění benchmarků před a po migraci poskytne srovnávací data, která jsou důležitá pro analýzu výkonu stránek. Zahrnuje to rychlost načítání stránek, míru indexace, chyby při procházení a hodnocení klíčových slov.

7. Analýza klíčových stránek

Klíčové stránky jsou ty, které generují největší návštěvnost a příjem. Tyto stránky by měly být pečlivě analyzovány a sledovány po migraci.

8. Znovuprovedení procházení stránek

Po migraci by mělo být provedeno opětovné procházení webu k identifikaci potenciálních problémů jako jsou nefunkční odkazy, chybějící meta data nebo chybně přesměrované stránky.

9. Audity stránek

Audit by měl zahrnovat kontrolu přesměrování, interních odkazů, času odezvy serveru a správnosti nastavení indexace.

10. Nastavení nástrojů pro správu webu

Pokud dochází ke změně domény, je důležité aktualizovat Google Search Console a Bing Webmaster Tools, odeslat XML sitemapy a ověřit vlastnictví stránek.

11. Testování použitelnosti

Testování funkčnosti webu je klíčové pro zajištění, že uživatelská zkušenost není negativně ovlivněna. To zahrnuje testování všech klíčových funkcí webu na mobilních i desktopových zařízeních.

12. Monitorování po migraci

Po migraci je nezbytné monitorovat web pro případné chyby a problémy, jako jsou 403/404 chyby, chybějící meta data nebo nefunkční interní odkazy.

Migrace webových stránek je složitý proces, který vyžaduje pečlivé plánování a realizaci. Dodržování uvedených kroků a neustálé monitorování po migraci jsou klíčové pro zajištění úspěchu a minimalizaci negativních dopadů na výkon a SEO stránek.