Košík je prázdný

NIS2 (Network and Information Systems Directive 2) je aktualizovaná směrnice Evropské unie, která se zaměřuje na posílení kybernetické bezpečnosti kritických informačních a komunikačních technologií v rámci celé EU. Tento článek se podrobně zabývá tím, co NIS2 představuje, jaké jsou její hlavní požadavky a jak ovlivní organizace v Evropě.

Co je NIS2

NIS2 je druhá verze směrnice o bezpečnosti sítí a informačních systémů, která byla původně přijata v roce 2016 jako NIS. Tato aktualizovaná směrnice reaguje na rostoucí hrozby v oblasti kybernetické bezpečnosti a potřebu lepší ochrany kritické infrastruktury. NIS2 zavádí přísnější požadavky na kybernetickou bezpečnost a rozšiřuje oblast působnosti směrnice na více sektorů, včetně energetiky, dopravy, bankovnictví, zdravotnictví a digitálních služeb.

Hlavní cíle směrnice NIS2

NIS2 má několik klíčových cílů:

  • Zlepšení kybernetické odolnosti: Směrnice vyžaduje, aby organizace v kritických odvětvích přijaly přísnější opatření na ochranu proti kybernetickým hrozbám. To zahrnuje zavedení sofistikovanějších bezpečnostních opatření, pravidelnou aktualizaci systémů a implementaci nástrojů pro detekci a reakci na incidenty.

  • Zvýšení spolupráce mezi členskými státy: NIS2 posiluje mechanismy pro spolupráci mezi národními orgány pro kybernetickou bezpečnost a EU. Cílem je zlepšit sdílení informací a koordinaci reakce na kybernetické útoky napříč hranicemi.

  • Rozšíření působnosti: Na rozdíl od původní směrnice NIS, která se zaměřovala na omezený počet sektorů, NIS2 zahrnuje širší škálu organizací, včetně poskytovatelů digitálních služeb, výrobců IT systémů a poskytovatelů infrastruktury. Tím se zajišťuje, že větší počet organizací bude podléhat přísným bezpečnostním požadavkům.

Hlavní požadavky směrnice NIS2

NIS2 zavádí několik klíčových požadavků, které musí organizace splnit:

  • Zavedení rizikového řízení: Organizace musí identifikovat a řídit kybernetická rizika, která by mohla ohrozit jejich operace nebo služby. To zahrnuje pravidelné provádění bezpečnostních auditů a zavedení opatření pro řízení rizik.

  • Oznamování incidentů: NIS2 stanovuje přísnější pravidla pro oznamování kybernetických incidentů. Organizace musí hlásit incidenty, které mají významný dopad na jejich služby, v krátké době od jejich zjištění. To umožňuje rychlejší reakci na útoky a omezení jejich dopadů.

  • Zajištění kontinuity provozu: Organizace musí mít plány pro zajištění kontinuity provozu v případě kybernetického útoku. Tyto plány zahrnují zálohování dat, postupy obnovy po havárii a testování odolnosti systémů proti útokům.

  • Spolupráce s úřady: NIS2 vyžaduje úzkou spolupráci organizací s národními a evropskými orgány pro kybernetickou bezpečnost. To zahrnuje sdílení informací o hrozbách a incidentech a účast na společných cvičeních a školeních.

Dopady NIS2 na organizace

NIS2 má významné dopady na organizace, které spadají pod její působnost. Tyto organizace budou muset investovat do zlepšení svých bezpečnostních systémů a postupů, aby splnily nové požadavky. To může zahrnovat náklady na nové technologie, školení zaměstnanců a provádění bezpečnostních auditů.

Navíc se zvyšuje právní odpovědnost vedení organizací, které musí zajistit, že jejich společnost splňuje požadavky NIS2. Nedodržení těchto požadavků může vést k významným sankcím, včetně pokut a dalších právních důsledků.

 

NIS2 představuje klíčový krok směrem k posílení kybernetické bezpečnosti v Evropské unii. Tato směrnice zavádí přísnější požadavky a rozšiřuje oblast působnosti na více sektorů, čímž zajišťuje, že organizace budou lépe připraveny čelit rostoucím hrozbám v oblasti kybernetiky. Pro organizace to znamená nutnost přizpůsobit své bezpečnostní postupy a zajistit, že jsou v souladu s novými standardy, aby minimalizovaly riziko kybernetických útoků a jejich potenciálních dopadů.