Košík je prázdný

Ve světě, kde internetové stránky překračují geografické a jazykové bariéry, je důležité, aby weby byly přístupné a srozumitelné pro publikum z různých kultur a jazykových skupin. Localizace a internacionalizace jsou klíčové procesy ve vývoji WordPressových webů, které umožňují tvůrcům obsahu oslovit globální publikum tím, že nabídnou svůj obsah v různých jazycích. Tento článek se zaměřuje na to, jak Wordpress podporuje tyto procesy a jak je mohou vývojáři a správci webů efektivně využít.

Co je Localizace a Internacionalizace?

Localizace (L10n) znamená přizpůsobení Webové stránky nebo aplikace pro konkrétní jazyk a kulturu, zahrnující překlad textů a přizpůsobení formátů data, času a měny.

Internacionalizace (i18n) je proces přípravy webové stránky nebo aplikace tak, aby bylo možné snadno přidat lokalizaci pro různé jazyky a regiony bez nutnosti provádět změny v kódu pro každou novou jazykovou verzi.

Jak WordPress podporuje L10n a i18n

WordPress je vybaven robustními nástroji pro internacionalizaci a localizaci, což umožňuje vývojářům a správcům webů snadno vytvářet vícejazyčné stránky:

  • Gettext: WordPress používá Gettext knihovnu pro i18n, což umožňuje tvůrcům témat a pluginů vytvářet textové řetězce připravené k překladu.
  • .po a .mo soubory: Tyto soubory obsahují překlady textových řetězců. .po soubory jsou editovatelné a slouží k překladu, zatímco .mo soubory jsou kompilované a používají se přímo WordPressem.
  • Pluginy pro vícejazyčnost: Existují různé pluginy, jako jsou WPML, Polylang nebo TranslatePress, které umožňují správu vícejazyčného obsahu a překladů přímo z administrátorského rozhraní WordPressu.

Nejlepší praktiky pro L10n a i18n ve WordPressu

  • Používejte správně lokalizační funkce: WordPress nabízí řadu funkcí, jako jsou __() a _e(), pro práci s textovými řetězci, které budou lokalizovány. Využívání těchto funkcí zajišťuje, že váš web bude připraven pro překlad.
  • Zvolte vhodný plugin pro vícejazyčnost: V závislosti na vašich potřebách a rozsahu projektu vyberte plugin, který nejlépe vyhovuje vašim požadavkům na správu vícejazyčného obsahu.
  • Testujte v různých jazycích: Při lokalizaci webu je důležité provést důkladné testování ve všech cílových jazycích, abyste zajistili, že všechny části webu jsou správně přeloženy a funkční.

 

Localizace a internacionalizace jsou nezbytné procesy pro každého, kdo chce, aby byl jeho WordPress web přístupný a srozumitelný pro globální publikum. Díky robustní podpoře WordPressu pro tyto procesy, společně s širokou škálou dostupných nástrojů a pluginů, je vytváření vícejazyčných webů snazší než kdy jindy. Správným plánováním, implementací a testováním můžete efektivně oslovit publikum z celého světa.