Košík je prázdný

V dnešní době je rychlost načítání webových stránek klíčovým faktorem pro zajištění dobrého uživatelského zážitku a vyššího hodnocení ve vyhledávačích. Jednou z technik, která může výrazně přispět k rychlejšímu načítání stránek, je takzvané lazy loading (lenivé načítání) obrázků. Tento článek vám poskytne přehled, jak lazy loading implementovat na vašem webu.

Co je lazy loading?

Lazy loading je technika optimalizace, při které se obsah na webu načítá pouze v okamžiku, kdy je to nezbytně nutné. U obrázků to znamená, že se načtou a zobrazí až ve chvíli, kdy se dostanou do oblasti, kterou uživatel právě prohlíží. Díky tomu se může počáteční načítání stránky zrychlit, protože se nemusí ihned načítat všechny obrázky.

Proč používat lazy loading?

  • Zlepšení výkonu: Načítání pouze těch obrázků, které jsou viditelné, snižuje počet požadavků na server a množství přenášených dat, což vede k rychlejšímu načítání stránky.
  • Úspora dat: Pro uživatele s omezeným datovým tarifem může lazy loading znamenat významnou úsporu dat.
  • Lepší hodnocení ve vyhledávačích: Rychlost načítání stránky je jedním z faktorů, které vyhledávače používají při určování pořadí ve výsledcích vyhledávání.

Jak implementovat lazy loading?

  1. Použití nativního lazy loadingu v HTML

Nejjednodušší způsob, jak implementovat lazy loading, je využití atributu loading s hodnotou lazy u značky <img>. Toto je nativní podpora prohlížečů, která nevyžaduje žádný JavaScript.

<img src="/example.jpg" loading="lazy" alt="Popisek obrázku">
  1. JavaScriptové řešení

Pro prohlížeče, které nativní lazy loading nepodporují, nebo pro pokročilejší scénáře, můžete použít JavaScriptové knihovny, jako je například lozad.js, lazysizes nebo vanilla-lazyload.

<script src="/lazysizes.min.js" async></script>

U obrázků pak stačí přidat třídu lazyload a místo atributu src použít data-src:

<img data-src="example.jpg" class="lazyload" alt="Popisek obrázku">

Knihovna se postará o zbytek, včetně kontroly, kdy obrázek načíst.

 

Implementace lazy loadingu obrázků na vašem webu může významně přispět k lepšímu uživatelskému zážitku a výkonu webu. Ať už se rozhodnete pro nativní podporu v HTML nebo pro použití JavaScriptové knihovny, jde o poměrně jednoduchý krok, který může mít velký dopad na celkovou rychlost a efektivitu vašeho webu.