Košík je prázdný

V dnešní době je běžné, že jedna fyzická serverová Infrastruktura hostí více webových stránek. K tomuto účelu můžeme využít virtuální privátní server (VPS) a softwarový nástroj Apache HTTP Server, který umožňuje konfiguraci virtuálních hostů. Virtuální hostování umožňuje serveru Apache zpracovávat požadavky pro více webových domén na jednom serveru. Tento článek vás provede základními kroky konfigurace VPS pro hosting více domén s využitím virtuálních hostů Apache.

Předpoklady

Předtím, než začneme, je nutné, aby byl na vašem VPS nainstalován a běžel Apache HTTP Server. Dále je třeba, aby byly domény, které chcete hostovat, správně nakonfigurovány ve vašem DNS (Domain Name System).

Krok 1: Instalace Apache HTTP Server

Pokud Apache ještě není nainstalován, můžete ho nainstalovat pomocí správce balíčků vaší distribuce. Pro Debian/Ubuntu použijte:

sudo apt update
sudo apt install apache2

Pro CentOS/RHEL použijte:

sudo yum update
sudo yum install httpd

Po instalaci ujistěte se, že Apache běží a je nastaveno, aby se spouštěl při startu systému.

Krok 2: Konfigurace virtuálních hostů

Virtuální hosty Apache konfigurujete vytvořením konfiguračních souborů v adresáři /etc/apache2/sites-available (Debian/Ubuntu) nebo /etc/httpd/conf.d/ (CentOS/RHEL). Pro každou doménu vytvořte nový konfigurační soubor. Příklad konfigurace pro doménu example.com:

<VirtualHost *:80>
    ServerName example.com
    ServerAlias www.example.com
    DocumentRoot /var/www/example.com/public_html
    ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/example.com_error.log
    CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/example.com_access.log combined
</VirtualHost>

Tento blok definuje základní konfiguraci pro doménu, včetně názvu serveru, cesty k dokumentům a umístění log souborů.

Krok 3: Aktivace virtuálních hostů

Po vytvoření konfiguračních souborů pro vaše domény je potřeba je aktivovat. V Debianu/Ubuntu toho dosáhnete pomocí a2ensite příkazu:

sudo a2ensite example.com.conf

Pro CentOS/RHEL stačí zajistit, že soubor je v správném adresáři a Apache jej automaticky načte.

Krok 4: Restart Apache

Aby se nová konfigurace virtuálních hostů projevila, je nutné restartovat Apache server:

sudo systemctl restart apache2

nebo pro CentOS/RHEL:

sudo systemctl restart httpd

Krok 5: Testování

Po restartu Apache ujistěte se, že vaše Webové stránky jsou dostupné. Můžete použít prohlížeč nebo nástroj jako je curl k ověření, že server správně odpovídá na požadavky pro vaše domény.

 

Konfigurace VPS pro hosting více domén s využitím virtuálních hostů Apache je proces, který vyžaduje pečlivé nastavení a testování. Postupujte podle výše uvedených kroků, abyste zajistili, že každá doména je správně nakonfigurována a dostupná pro uživatele. Nezapomeňte také pravidelně aktualizovat software a sledovat logy pro případné problémy.