Košík je prázdný

Composer je nástroj pro správu závislostí v projektech psaných v PHP. Umožňuje vám deklarovat knihovny, na kterých váš projekt závisí, a spravuje (instaluje nebo aktualizuje) je pro vás. Tento článek vás provede základním použitím Composeru, od jeho instalace po správu závislostí ve vašem PHP projektu.

Instalace Composeru

Než začnete s Composerem pracovat, musíte si jej nainstalovat. Instalace je jednoduchá a můžete ji provést několika způsoby, v závislosti na vašem operačním systému. Pro Windows je dostupný Composer jako Windows Installer. Uživatelé Linuxu a MacOS mohou Composer nainstalovat globálně pomocí terminálu, což umožňuje jeho použití z jakéhokoli adresáře na vašem systému.

Vytvoření nového projektu

Po instalaci Composeru můžete začít vytvářet nový projekt. Composer vytvoří adresář projektu a nainstaluje PHP knihovny zadané v souboru composer.json. Pokud začínáte s novým projektem, můžete použít příkaz composer init k vytvoření nového souboru composer.json interaktivně.

Správa závislostí

Základní funkcí Composeru je správa závislostí vašeho projektu. Tyto závislosti jsou definovány v souboru composer.json, který se nachází v kořenovém adresáři vašeho projektu.

  • Přidání závislosti: Pro přidání nové závislosti do vašeho projektu použijte příkaz composer require, následovaný názvem balíčku a volitelně jeho verzí.

  • Aktualizace závislostí: Pro aktualizaci všech závislostí projektu na jejich nejnovější verze použijte příkaz composer update.

  • Odstranění závislosti: Chcete-li odstranit závislost z projektu, použijte composer remove následovaný názvem balíčku.

Autoloading

Composer také automatizuje autoloading vašich tříd tak, abyste nemuseli ručně vyžadovat soubory ve vašem projektu. Po konfiguraci autoloadingu v souboru composer.json a spuštění příkazu composer dump-autoload Composer vygeneruje soubor vendor/autoload.php, který můžete použít ve svém projektu pro automatické načítání tříd.

 

Composer je silný nástroj, který značně zjednodušuje správu závislostí v PHP projektech. Umožňuje snadné přidávání, aktualizaci a odstraňování knihoven, a zajišťuje, že váš projekt používá správné verze těchto knihoven. S jeho pomocí můžete udržovat svůj kód čistý, aktualizovaný a snadno spravovatelný.