Košík je prázdný

Cache (mezipaměť) je důležitým nástrojem pro zvýšení výkonu webových stránek a aplikací. V PHP můžeme implementovat různé typy cache, aby se obsah stránek načítal rychleji a snižovalo se zatížení serveru. V tomto článku prozkoumáme, jak efektivně implementovat cache pro PHP stránky.

Základy cachování Cache může být realizována na několika úrovních - na straně serveru, na straně klienta, nebo v databázi. Cachování na straně serveru ukládá vygenerovaný obsah stránky na serveru, zatímco cachování na straně klienta instruuje prohlížeč, aby ukládal obsah lokálně. Databázové cachování ukládá výsledky dotazů pro rychlejší přístup v budoucnu.

Implementace cache na straně serveru

  1. Output Caching: Jednoduše uložíme výstupní HTML generované PHP skriptem do souboru na serveru. Při dalším požadavku na stejnou stránku server nejprve zkontroluje, zda je k dispozici cache soubor, a pokud ano, pošle jeho obsah místo opětovného generování stránky.
    $cacheFile = 'cache/' . md5($_SERVER['REQUEST_URI']) . '.html';
    $cacheTime = 3600; // Cache platnost 1 hodina
    
    if (file_exists($cacheFile) && time() - filemtime($cacheFile) < $cacheTime) {
        readfile($cacheFile);
        exit;
    }
    
    ob_start(); // Start buffering output
    ​

    Na konci PHP skriptu:

    $cacheOutput = ob_get_flush(); // Získáme output a vyčistíme buffer
    file_put_contents($cacheFile, $cacheOutput); // Uložíme output do cache souboru
    
  2. Cachování s použitím rozšíření: PHP nabízí rozšíření jako APCu nebo Memcached pro cachování dat a objektů v paměti, což je rychlejší než ukládání na disk. Tyto metody jsou vhodné pro cachování výsledků databázových dotazů nebo dat, která se často nemění.

Cachování na straně klienta

  1. HTTP Headers: Nastavením HTTP hlaviček Cache-Control, Expires, a Last-Modified můžeme ovlivnit, jak dlouho bude prohlížeč ukládat kopie stránek. Tato metoda je účinná pro statický obsah jako jsou obrázky, CSS a JavaScriptové soubory.

Databázové cachování

  1. Query Caching: Některé databázové systémy, jako je MySQL, podporují interní cachování dotazů. Můžeme také explicitně ukládat výsledky dotazů do cache pomocí PHP, což je užitečné pro složité dotazy, které se často opakují.

Efektivní implementace cache může výrazně zlepšit rychlost načítání stránek a snížit zátěž serveru. Je důležité zvážit, který typ cachování je pro vaši aplikaci nejvhodnější, a správně konfigurovat parametry cache, aby obsah zůstal aktuální. S cachováním na straně serveru, na straně klienta i v databázi můžete dosáhnout optimálního výkonu pro vaše PHP stránky.