Košík je prázdný

Cross-site scripting (XSS) patří mezi nejčastější bezpečnostní hrozby na webu. Tyto útoky umožňují útočníkům vkládat škodlivý skript do stránek, které jsou jinak důvěryhodné. Tímto způsobem mohou krást osobní údaje uživatelů nebo manipulovat s jejich prohlížeči. V PHP existuje několik osvědčených postupů, jak se proti těmto útokům bránit. V tomto článku se podíváme na některé z nich.

Ověřování a escapování vstupu

Jedním z klíčových kroků v prevenci XSS útoků je pečlivá kontrola a escapování veškerého uživatelského vstupu. Toto zahrnuje všechny texty, které uživatel může na web vložit, ať už jde o formuláře, URL parametry nebo cookies.

  • htmlspecialchars(): Tato funkce je základem pro escapování HTML kódů. Převádí speciální HTML znaky na jejich bezpečné ekvivalenty. Například, < se stane &lt;, což zabraňuje prohlížeči v interpretaci škodlivého kódu jako HTML.
  • strip_tags(): Pokud potřebujete odstranit veškeré HTML a PHP tagy z řetězce, můžete použít tuto funkci. Je užitečná, pokud chcete na své stránce povolit jen čistý text.

Použití Content Security Policy (CSP)

CSP je bezpečnostní standard, který umožňuje stránkám určit, který obsah je bezpečný a může být spuštěn. To zahrnuje omezení na spouštění skriptů, styly a další potenciálně nebezpečné zdroje. CSP se nastavuje pomocí HTTP hlavičky, a může významně přispět k ochraně proti XSS útokům.

Validace vstupu na straně serveru

Kromě escapování vstupu je důležitá také jeho validace. To znamená, že server by měl ověřovat, zda vstupní data odpovídají očekávanému formátu. Například, pokud aplikace očekává e-mailovou adresu, měla by odmítnout vše, co e-mailovému formátu neodpovídá.

Aktualizace a bezpečnostní záplaty

Udržujte svůj PHP software a všechny používané knihovny aktualizované. Mnohé bezpečnostní záplaty řeší známé XSS zranitelnosti. Používáním nejnovějších verzí softwaru minimalizujete riziko útoku.

 

Ochrana proti XSS útokům vyžaduje komplexní přístup, který zahrnuje jak pečlivou práci s uživatelským vstupem, tak i využití moderních bezpečnostních standardů a pravidelnou aktualizaci softwaru. Pamatujte, že bezpečnost webu je neustálý proces, a je důležité být vždy o krok napřed před potenciálními útočníky.