Košík je prázdný

Cron jobs jsou úlohy naplánované k periodickému spouštění na serveru. Pro majitele webových stránek a vývojáře, kteří používají PHP, je cron neocenitelným nástrojem pro automatizaci rutinních úkolů, jako je čištění databáze, zálohování dat, automatické posílání e-mailů a mnoho dalších. V tomto článku se dozvíte, jak nastavit cron jobs pro PHP skripty na Linuxovém serveru.

Předpoklady

Než začnete, ujistěte se, že máte přístup k serveru přes SSH a že máte potřebná oprávnění k editaci cron tabulky pro vašeho uživatele. Také se ujistěte, že váš PHP skript je plně funkční a testován při spouštění z příkazové řádky.

Krok 1: Přihlášení k serveru

Připojte se k vašemu serveru pomocí SSH:

ssh Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nahraďte 'uzivatel' a 'vas-server.com' vašimi přihlašovacími údaji.

Krok 2: Otevření Crontabu

Pro editaci cron tabulky vašeho uživatele zadejte příkaz:

crontab -e

Pokud editujete cron tabulku poprvé, může se vás systém zeptat, který textový editor chcete použít. Vyberte si ten, který vám nejvíce vyhovuje (např. nano, vi).

Krok 3: Nastavení Cron Jobu

V editoru cron tabulky přidejte nový řádek na konec souboru, který definuje váš cron job. Formát je následující:

* * * * * /usr/bin/php /cesta/k/vasemu/skriptu.php

Prvních pět hvězdiček reprezentuje čas, kdy se má úloha spustit. Jsou to postupně: minuta (0-59), hodina (0-23), den v měsíci (1-31), měsíc (1-12), den v týdnu (0-7, kde 0 nebo 7 znamená neděle).

Například, chcete-li spustit skript každý den v půlnoci, použijte:

0 0 * * * /usr/bin/php /cesta/k/vasemu/skriptu.php

Krok 4: Uložení a Test

Po přidání cron jobu uložte a zavřete editor. Systém automaticky načte novou konfiguraci. Je dobré zkontrolovat, že není v konfiguraci chyba a že cron job byl správně načten:

crontab -l

Tento příkaz zobrazí seznam všech cron jobů nastavených pro vašeho uživatele.

 

Nastavení cron jobs pro PHP skripty je jednoduché a umožňuje automatizovat řadu úkolů bez nutnosti manuálního zásahu. Pamatujte, že je důležité pravidelně kontrolovat logy vašich skriptů a ujistit se, že vše funguje podle očekávání. S dobře nastavenými cron jobs může být správa vašeho webu nebo aplikace mnohem efektivnější.