Košík je prázdný

Python, jako jeden z nejpopulárnějších programovacích jazyků na světě, prošel v průběhu let mnoha vývojovými fázemi. Dvě hlavní verze tohoto jazyka, Python 2 a Python 3, přinesly řadu změn, které ovlivnily jak nové, tak stávající projekty. Přechod z Pythonu 2 na Python 3 nebyl jen obyčejnou aktualizací, ale znamenal zásadní přepracování jazyka s cílem zlepšit jeho čitelnost, efektivitu a podporu pro moderní vývojové postupy. Pojďme se podívat na klíčové rozdíly mezi těmito dvěma verzemi.

Syntaxe

První a nejviditelnější rozdíl mezi Pythonem 2 a 3 je změna v syntaxi. Například, v Pythonu 3 bylo změněno chování funkce print. Zatímco v Pythonu 2 se print používá jako příkaz:

print "Ahoj světe"

print "Ahoj světe"

print("Ahoj světe")

 

Kódování

Ve výchozím nastavení Python 2 používá ASCII jako výchozí kódování souborů, což může způsobit problémy při práci s mezinárodními znaky. Na druhé straně, Python 3 používá UTF-8, což je mnohem univerzálnější a umožňuje snadnější manipulaci s textem v různých jazycích.

Dělení celých čísel

Další významnou změnou je způsob, jakým Python 3 zpracovává dělení celých čísel. V Pythonu 2 dělení dvou celočíselných hodnot vrátí celočíselný výsledek, což může vést k neočekávané ztrátě přesnosti. Python 3 naopak vrací desetinný výsledek, což je často intuitivnější a užitečnější pro většinu aplikací.

Iterátory

Python 3 změnil některé standardní knihovny a funkcionalitu tak, aby výsledkem byly iterátory místo seznamů. To může vést k významné úspoře paměti a zvýšení výkonu, zejména při práci s velkými datovými sadami.

Unicode

Jednou z nejvýznamnějších změn v Pythonu 3 je rozšířená podpora pro Unicode, což umožňuje snadnější práci s textem v různých jazycích a písmech. Ve výchozím nastavení jsou v Pythonu 3 řetězce ukládány jako Unicode, což eliminuje mnoho problémů s kódováním a dekódováním textu.

 

Přechod z Pythonu 2 na Python 3 představuje zásadní krok vpřed pro vývojáře, který přináší lepší podporu pro moderní programovací paradigma, vylepšenou syntaxi, efektivnější manipulaci s daty a rozšířenou podporu pro mezinárodní projekty. Přestože přechod vyžaduje určitou úpravu stávajícího kódu, výhody, které Python 3 přináší, jsou neocenitelné pro budoucí rozvoj a údržbu softwaru.