Košík je prázdný

Python se díky své flexibilitě a jednoduchosti stal jedním z nejoblíbenějších programovacích jazyků. Jeho schopnost integrovat se s různými jinými jazyky otevírá programátorům dveře k rozšířeným možnostem a optimalizaci výkonu aplikací. V tomto článku se podíváme na to, jak Python komunikuje s jinými programovacími jazyky, se zaměřením na volání C z Pythonu.

Proč integrovat Python s C?

Python je skvělý pro rychlý vývoj a prototypování díky své čitelnosti a jednoduchosti. Nicméně, když přijde na výkon, některé úlohy mohou být v Pythonu pomalé, zejména ty, které vyžadují intenzivní výpočty nebo práci s hardwarově náročnými operacemi. C, na druhou stranu, je extrémně rychlý a efektivní jazyk, který umožňuje přímou manipulaci s pamětí a hardwarovými zdroji.

Jak to funguje?

Integrace Pythonu a C může probíhat různými způsoby, ale jedním z nejpopulárnějších je použití rozhraní C API pro Python. Toto API umožňuje vytvářet rozšíření v C, která jsou poté volatelná přímo z Pythonu.

  • C rozšíření pro Python: Vytvoření modulu v C, který implementuje nové funkce a objekty, jež mohou být importovány a používány v Python skriptech. Tento proces obvykle zahrnuje psaní kódu v C, který pracuje s Python C API, kompilaci tohoto kódu do sdílené knihovny a následné importování této knihovny v Pythonu.

  • SWIG (Simplified Wrapper and Interface Generator): Nástroj, který automatizuje proces vytváření rozhraní mezi C (nebo C++) a různými jinými programovacími jazyky včetně Pythonu. SWIG generuje 'wrappery', které umožňují Pythonu volat funkce napsané v C jako by byly Python funkce.

  • Cython: Jazyk, který je směsicí Pythonu a C. Umožňuje psát kód, který je syntakticky velmi podobný Pythonu, ale s možností deklarování statických typů a použití C funkcí. Cython pak tento kód přeloží do C, což může výrazně zvýšit výkon.

  • ctypes a cffi: Knihovny, které umožňují volat funkce z dynamicky sdílených knihoven napsaných v C, přímo z Pythonu, bez nutnosti psát rozšíření C. Tento přístup je obzvláště užitečný pro případy, kdy už máte existující C knihovnu a chcete ji používat v Pythonu bez nutnosti psát rozšíření.

Příklad v praxi

Představme si, že potřebujeme v Pythonu provádět výpočetní náročnou operaci, jako je manipulace s obrazem nebo výpočetní algoritmus. Místo psaní celého kódu v Pythonu, můžeme kritické části implementovat v C pro maximalizaci výkonu.