Košík je prázdný

V programovacím jazyce Python jsou smyčky a podmíněné příkazy základními stavebními kameny, které umožňují vývojářům psát flexibilní a efektivní kód. Tyto struktury kontrolního toku umožňují programům reagovat na různé situace a opakovaně vykonávat kód bez jeho nutného opakování. Tento článek vám poskytne přehled o tom, jak tyto nástroje v Pythonu používat.

Podmíněné příkazy

Podmíněné příkazy umožňují programu rozhodnout, které části kódu se mají vykonat na základě splnění určitých podmínek. Základní syntaxí pro podmíněný příkaz je if, který může být rozšířen pomocí elif (jinak if) a else pro více podmínek.

x = 10
if x > 5:
    print("x je větší než 5")
elif x < 5:
    print("x je menší než 5")
else:
    print("x je rovno 5")

Smyčky

V Pythonu existují dva typy smyček: for a while.

  • For smyčka se nejčastěji používá pro procházení položek v seznamu nebo jakémkoli jiném iterovatelném objektu.
    seznam = [1, 2, 3, 4, 5]
    for cislo in seznam:
        print(cislo)
    ​
  • While smyčka se opakuje, dokud je splněna určitá podmínka.
    x = 0
    while x < 5:
        print(x)
        x += 1
    ​

 

Pokročilé využití

Python nabízí pokročilé techniky, jak dělat kód čistější a efektivnější. Například, comprehension listy umožňují vytvářet nové seznamy aplikací operace na každý prvek iterovatelného objektu v jediném řádku kódu.

# Vytvoření seznamu čtverců prvních pěti přirozených čísel
ctverce = [x**2 for x in range(1, 6)]
print(ctverce)

Použití break a continue v rámci smyček umožňuje ovlivnit jejich běh, například přerušení smyčky, když je splněna určitá podmínka, nebo přeskočení určité iterace.

  • break ukončí smyčku
  • continue přeskočí zbytek kódu v současné iteraci a pokračuje další iterací

 

Používání smyček a podmíněných příkazů je základem pro psaní efektivního a čitelného kódu v Pythonu. Praxe a experimentování s různými přístupy vám pomohou lépe pochopit, jak tyto nástroje využít ve vašich projektech. Python je výjimečně flexibilní jazyk, který podporuje různé programovací paradigmaty, a umožňuje tak vývojářům najít optimální řešení pro jejich specifické potřeby.