Košík je prázdný

V programovacím jazyce Python patří funkce mezi základní stavební bloky, které umožňují modularizaci a opakované použití kódu. Funkce umožňují definovat blok kódu, který je možné spouštět opakovaně a z různých míst v programu. Tento článek vám poskytne ucelený návod, jak v Pythonu funkce vytvářet a používat.

Základy funkcí v Pythonu

Funkci v Pythonu definujeme pomocí klíčového slova def následovaného názvem funkce a kulatými závorkami, které mohou obsahovat parametry. Tělo funkce je odsazeno čtyřmi mezerami nebo tabulátorem. Základní syntaxe vypadá takto:

def nazev_funkce(parametr1, parametr2):
    # Tělo funkce
    return vysledek

Vytvoření jednoduché funkce

Pro lepší pochopení si ukážeme jednoduchý příklad funkce, která sčítá dvě čísla:

def scitani(a, b):
    return a + b

vysledek = scitani(5, 3)
print(vysledek)  # Výstup: 8

Parametry a argumenty

V předchozím příkladu a a b jsou parametry funkce scitani. Při volání funkce scitani(5, 3) jsou hodnoty 5 a 3 argumenty, které se předávají do funkce.

Výchozí hodnoty parametrů

Funkce v Pythonu mohou mít výchozí hodnoty parametrů, které se použijí, pokud při volání funkce není pro daný parametr poskytnuta hodnota:

def pozdrav(jmeno="světe"):
    return "Ahoj, " + jmeno + "!"

print(pozdrav())         # Výstup: Ahoj, světe!
print(pozdrav("Petro"))  # Výstup: Ahoj, Petro!

Klíčové argumenty

Při volání funkce můžete použít klíčové argumenty, což umožňuje specifikovat hodnoty argumentů podle názvu parametru, čímž zvýšíte čitelnost kódu a eliminujete závislost na pořadí parametrů:

def info(osoba, vek):
    return osoba + " je " + str(vek) + " let stará."

print(info(vek=24, osoba="Jan"))  # Výstup: Jan je 24 let stará.

Proměnný počet argumentů

Pro funkce, které mají přijímat proměnný počet argumentů, použijte *args pro nepojmenované argumenty a **kwargs pro pojmenované argumenty:

def vice_argumentu(*args, **kwargs):
    print(args)   # Tupl obsahující všechny nepojmenované argumenty
    print(kwargs) # Slovník obsahující všechny pojmenované argumenty

vice_argumentu(1, 2, klic1="hodnota1", klic2="hodnota2")

 

Funkce jsou nezbytným nástrojem pro každého programátora, neboť umožňují psát čistější, efektivnější a lépe organizovaný kód. V Pythonu je definice a používání funkcí snadné a intuitivní, což programátorům umožňuje snadno sdílet a opakovaně používat kód. Doufáme, že tento článek vám poskytl užitečný úvod do práce s funkcemi v Pythonu.