Košík je prázdný

Nette Framework je vysoce produktivní nástroj pro vývojáře webových aplikací v PHP. Díky své modularitě, výkonnosti a bezpečnostním prvkům si získal popularitu mezi vývojáři po celém světě. Pokud stojíte na začátku cesty s Nette, tento článek vás provede základními kroky, které vám pomohou začít.

Předpoklady

Předtím, než se pustíte do práce s Nette, měli byste mít základní znalosti jazyka PHP a pochopení, jak funguje webový server. Také je doporučeno mít nainstalováno prostředí pro vývoj PHP aplikací, jako je XAMPP nebo Docker, a editor kódu, například Visual Studio Code nebo PhpStorm.

Instalace Nette

Prvním krokem je instalace Nette. Nejsnazší cesta k tomu vede přes Composer, což je nástroj pro správu závislostí pro PHP. Otevřete terminál a zadejte následující příkaz:

composer create-project nette/web-project <nazev-projektu>

Tím se vytvoří nový projekt s již předkonfigurovanou strukturou adresářů a všemi potřebnými závislostmi.

Struktura projektu

Po instalaci se seznámíme se strukturou projektu. Hlavní složky, na které se zaměříme, jsou app, log, temp a www. Složka app obsahuje veškerý zdrojový kód aplikace, včetně presenterů, komponent a šablon. log a temp jsou určeny pro logovací a dočasné soubory. Veřejně přístupné soubory, jako jsou CSS a JavaScript, naleznete ve složce www.

Konfigurace a routování

Dalším důležitým krokem je nastavení aplikace a routování. Konfigurace aplikace se provádí v souborech s příponou .neon, které se nachází ve složce app/config. Zde můžete nastavit například připojení k databázi nebo služby, které vaše aplikace využívá.

Routování určuje, jak jsou URL adresy mapovány na presentery a akce v aplikaci. Nette umožňuje definovat routy jak ve formátu .neon souborů, tak přímo v PHP skriptech.

Vytvoření první stránky

Pro vytvoření první stránky vytvoříte v složce app/Presenters soubor HomepagePresenter.php. Tento soubor by měl obsahovat třídu HomepagePresenter, která dědí od Nette\Application\UI\Presenter. V této třídě pak definujete metody, které reprezentují jednotlivé akce presenteru.

namespace App\Presenters;

use Nette\Application\UI\Presenter;

class HomepagePresenter extends Presenter
{
    public function renderDefault()
    {
        $this->template->anyVariable = 'Hello, Nette!';
    }
}

Šablony

Pro každou akci můžete vytvořit šablonu, která definuje vzhled stránky. Šablony jsou obvykle umístěny ve složce app/Presenters/templates a mají příponu .latte. Pro výše definovanou akci renderDefault vytvořte šablonu Homepage/default.latte:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
    <title>Nette aplikace</title>
</head>
<body>
    <p>{$anyVariable}</p>
</body>
</html>

Testování aplikace

Po dokončení výše uvedených kroků byste měli být schopni spustit svou aplikaci a zobrazit vaši první stránku. Pokud používáte PHP vestavěný server, můžete spustit aplikaci příkazem:

php -S localhost:8000 -t www

Otevřete prohlížeč a přejděte na adresu http://localhost:8000. Měli byste vidět vaši první stránku s pozdravem "Hello, Nette!".

Tento článek poskytl základní přehled, jak začít s vývojem aplikace v Nette Framework. Existuje mnoho dalších funkcí a možností, které Nette nabízí, takže doporučujeme prozkoumat dokumentaci a pokračovat ve vzdělávání, aby vaše dovednosti s Nette dále rostly.