Košík je prázdný

Nette Framework je významným hráčem na poli PHP frameworků, který nabízí mnoho nástrojů usnadňujících vývoj webových aplikací. Jedním z klíčových nástrojů, které Nette poskytuje, je Nette Database Explorer, komponenta pro efektivní a snadnou práci s databázemi. Tento článek vás provede základními kroky, jak začít s Nette Database Explorerem a jak ho efektivně využít ve vašich projektech.

Konfigurace připojení k databázi

Prvním krokem při práci s databází v Nette je správně nastavit připojení k databázi. Toto se obvykle provádí v konfiguračním souboru config.neon, který se nachází ve složce app/config. Připojení k databázi nastavíte pomocí sekce database, kde specifikujete parametry jako je typ databáze, hostname, uživatelské jméno, heslo a název databáze. Příklad konfigurace:

database:
    dsn: 'mysql:host=localhost;dbname=testdb'
    user: root
    password: secret
    options:
        lazy: true

Práce s tabulkami a daty

Po konfiguraci připojení můžete začít pracovat s databází. Nette Database Explorer poskytuje jednoduché API pro čtení z a zápis do databáze. Můžete vytvářet, číst, upravovat a mazat záznamy s minimálním množstvím kódu.

Pro získání dat z tabulky můžete použít metodu table, která vám vrátí objekt reprezentující danou tabulku. Příklad získání všech uživatelů z tabulky users:

$users = $database->table('users');
foreach ($users as $user) {
    echo $user->name;
}

Vytváření a úpravy záznamů

Vytvoření nového záznamu je také snadné. Použijete metodu insert na objektu tabulky:

$database->table('users')->insert([
    'name' => 'Nový uživatel',
    'email' => Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.',
]);

Pro úpravu existujícího záznamu získáte objekt řádku a použijete na něm metodu update:

$user = $database->table('users')->get(1); // Získá uživatele s ID 1
$user->update([
    'name' => 'Upravený uživatel',
]);

Transakce

Pro zajištění konzistence dat při provádění více operací, které by měly být atomické, můžete využít transakce. Nette Database Explorer umožňuje pracovat s transakcemi velmi jednoduše:

$database->beginTransaction();
try {
    // zde provádíme operace s databází
    $database->commit();
} catch (\Exception $e) {
    $database->rollBack();
    throw $e;
}

Nette Database Explorer nabízí výkonné, ale přesto jednoduché rozhraní pro práci s databázemi v PHP aplikacích. Díky intuitivnímu API a integraci s Nette Frameworkem je práce s databázemi efektivní a přímočará. V tomto článku jsme si ukázali základní operace, jakými jsou konfigurace připojení, manipulace s daty a práce s transakcemi. S těmito základy jste nyní připraveni začít využívat plný potenciál Nette Database Exploreru ve vašich projektech.