Košík je prázdný

Cross-Site Request Forgery (CSRF) je typ útoku, při kterém může útočník využít důvěryhodné relace uživatele a provést nežádoucí akce na webu, na který je uživatel aktuálně přihlášen. Abychom předešli těmto útokům, je důležité implementovat ochranu proti CSRF. V kontextu Nette frameworku, který je významně rozšířený mezi českými vývojáři, je implementace CSRF ochrany zjednodušená díky výchozím bezpečnostním mechanismům. V tomto článku se podíváme na to, jak efektivně implementovat CSRF ochranu v Nette formulářích.

Základní principy ochrany

Ochrana proti CSRF útokům v Nette formulářích spočívá v použití unikátního tokenu, který je vázaný na uživatelskou relaci a je součástí každého formuláře. Tento token je třeba ověřit při každém odeslání formuláře, aby se zajistilo, že požadavek pochází skutečně od legitimního uživatele.

Generování a validace CSRF tokenu

Nette automaticky přidává CSRF token do formulářů vytvořených pomocí svého API. Pro vytvoření formuláře použijeme Nette formulářový builder, který se postará o vše potřebné:

$form = new Nette\Application\UI\Form;
$form->addText('username', 'Uživatelské jméno:');
$form->addPassword('password', 'Heslo:');
$form->addSubmit('send', 'Přihlásit');

Tento jednoduchý formulář automaticky obsahuje CSRF ochranu. Každý formulář generovaný pomocí Nette obsahuje skryté pole s názvem _token, které slouží k ochraně proti CSRF útokům. Při odeslání formuláře framework automaticky ověří, že hodnota tohoto tokenu odpovídá hodnotě uložené v uživatelské relaci.

Přizpůsobení a další bezpečnostní opatření

I když Nette poskytuje silnou výchozí ochranu proti CSRF, je vždy dobré přemýšlet o dalších bezpečnostních opatřeních. Jedním z nich může být omezení životnosti tokenu nebo jeho regenerace při každém odeslání formuláře, aby se zvýšila ochrana proti potenciálním útokům.

Pro regeneraci tokenu můžeme využít metodu Nette\Security\Passwords, která umožňuje snadnou manipulaci s hashováním hesel a může být využita i pro práci s tokeny.

if ($form->isSuccess()) {
    // Regeneruj token
    $user->getStorage()->regenerateCsrfToken();
}

 

Implementace CSRF ochrany v Nette formulářích je díky výchozím bezpečnostním funkcím frameworku relativně snadná. Je však důležité nezanedbávat další bezpečnostní opatření a pravidelně aktualizovat své znalosti v oblasti webové bezpečnosti, aby byly naše aplikace co nejvíce chráněné proti potenciálním útokům.