Košík je prázdný

Vývoj webových aplikací často vyžaduje implementaci vícejazyčné podpory, aby byly služby přístupné širšímu spektru uživatelů. V případě aplikací vytvořených s použitím frameworku Nette může být integrace vícejazyčné podpory považována za poměrně přímočarou, pokud znáte správné postupy a nástroje. Tento článek vás provede základními kroky potřebnými k implementaci vícejazyčné podpory ve vaší Nette aplikaci.

Základní koncepce

Před zahájením implementace je důležité porozumět několika základním konceptům, které se týkají lokalizace a internacionalizace. Lokalizace (L10n) se věnuje překladu aplikace do různých jazyků a adaptaci některých aspektů (např. formátu data a času) tak, aby odpovídaly kulturním a jazykovým preferencím uživatele. Internacionalizace (i18n) je proces přípravy aplikace na její překlad, což zahrnuje oddělení textového obsahu od kódu a jeho přípravu pro snadný překlad.

Krok 1: Příprava aplikace

Prvním krokem je příprava vaší aplikace na podporu více jazyků. To obvykle znamená vytvoření struktury složek a souborů, které budou obsahovat jazykové soubory. V Nette aplikacích se často používají soubory neon nebo ini pro uchování překladů. Můžete si vytvořit složku translations ve vaší složce app, kde každý jazyk bude mít vlastní soubor, například messages.cs.neon pro češtinu a messages.en.neon pro angličtinu.

Krok 2: Konfigurace aplikace

Dalším krokem je konfigurace Nette aplikace, aby používala vámi připravené jazykové soubory. Toto se obvykle děje v konfiguračním souboru aplikace. Můžete využít rozšíření, jako je Kdyby/Translation, které usnadňuje práci s lokalizací v Nette. Po instalaci tohoto rozšíření pomocí Composeru (composer require kdyby/translation) můžete do svého konfiguračního souboru přidat nastavení pro lokalizaci, včetně cesty k jazykovým souborům a výchozího jazyka aplikace.

Krok 3: Použití překladů ve vaší aplikaci

Po konfiguraci aplikace k používání jazykových souborů můžete začít překlady vkládat do vaší aplikace. V Nette to můžete udělat pomocí makra {_ 'key'} v Latte šablonách, kde 'key' odpovídá klíči v jazykovém souboru. Pro dynamické výrazy můžete použít i PHP kód, například $translator->translate('key'), kde $translator je služba pro překlad zaregistrovaná v DI kontejneru.

Krok 4: Přepínání jazyků

Pro umožnění uživatelům přepínat jazyky ve vaší aplikaci můžete přidat funkčnost, která změní jazyk na základě uživatelova výběru a uloží tuto preferenci, například do session nebo cookies. Toto lze realizovat přidáním odkazů nebo tlačítek do vaší šablony, které zavolají akci ve vašem presenteru pro změnu jazyka.

 

Implementace vícejazyčné podpory v Nette aplikacích vyžaduje pečlivou přípravu a konfiguraci, ale díky flexibilitě frameworku a dostupným rozšířením, jako je Kdyby/Translation, je tento proces usnadněn. Dodržením výše uvedených kroků můžete své aplikace snadno připravit pro mezinárodní publikum a poskytnout uživatelům pohodlnější a přístupnější služby.