Košík je prázdný

Django, populární webový framework napsaný v Pythonu, nabízí ucelený přístup k vývoji webu. Jednou ze základních komponent Django aplikací jsou pohledy, neboli views, které slouží jako most mezi databází a šablonami. Pohledy definují, jaká data se mají získat a jak se mají zobrazit uživatelům. V tomto článku si ukážeme, jak pohledy vytvářet, konfigurovat a používat pro efektivní vývoj webových aplikací.

Základy pohledů

Pohled v Django je Python funkce nebo třída, která přijímá webovou požadavek a vrací webovou odpověď. Pohled může provádět řadu úloh, včetně zpracování formulářů, přístupu k databázi, generování PDF souborů nebo jednoduše vracení HTML odpovědi.

Vytvoření jednoduchého pohledu

Začneme s nejjednodušším příkladem - funkcí pohledu, která vrátí HTML odpověď. V souboru views.py vaší aplikace Django přidejte následující funkci:

from django.http import HttpResponse

def home(request):
    return HttpResponse("Vítejte na naší domovské stránce!")

Tuto funkci pak musíte připojit k URL vaší aplikace v souboru urls.py:

from django.urls import path
from . import views

urlpatterns = [
    path('', views.home, name='home'),
]

Použití šablon

Pro dynamické Webové stránky je vhodné používat Django šablony. Pohled může načíst šablonu, předat ji kontext (slovník proměnných) a vrátit vyrenderovaný HTML kód. Příklad pohledu používajícího šablonu:

from django.shortcuts import render

def product_list(request):
    products = Product.objects.all()  # Představme si, že máme model Product
    return render(request, 'product_list.html', {'products': products})

Třídní pohledy

Pro komplexnější logiku můžete použít třídní pohledy. Django nabízí řadu vestavěných tříd pro běžné úkoly, jako jsou formuláře, seznamy, detaily objektů a další. Třídní pohled pro zobrazení seznamu produktů by mohl vypadat takto:

from django.views.generic import ListView
from .models import Product

class ProductListView(ListView):
    model = Product
    template_name = 'product_list.html'

Pohledy jsou klíčovou součástí každé Django aplikace, umožňují flexibilní zpracování požadavků a snadné zobrazování odpovědí. S funkcemi a třídami pohledů můžete efektivně řešit různé vývojářské výzvy. Experimentujte s různými typy pohledů a najděte nejlepší řešení pro vaše projekty.