Košík je prázdný

Nasazení Django aplikace na server je klíčovým krokem pro přechod z vývojové fáze do produkce. Tento článek vás provede základními kroky potřebnými k nasazení vaší aplikace na webový server, aby byla dostupná online.

Příprava aplikace pro nasazení

Před nasazením je důležité vaši aplikaci připravit. Zajistěte, že všechny závislosti jsou správně definovány v souboru requirements.txt a aplikace je testována na lokálním stroji. Dále se ujistěte, že DEBUG je nastaveno na False v settings.py a jsou nastaveny vhodné hodnoty pro ALLOWED_HOSTS.

Výběr hostingové služby

Pro nasazení Django aplikace existuje mnoho možností, včetně VPS (Virtual private server), sdíleného hostingu nebo platform jako je Heroku, DigitalOcean App Platform nebo AWS Elastic Beanstalk. Výběr závisí na vašich potřebách, rozpočtu a technických požadavcích.

Nastavení webového serveru Nejběžnější webové servery používané s Django jsou Apache s mod_wsgi nebo Nginx s Gunicorn. Konfigurace závisí na konkrétním serveru, ale obecně budete muset nastavit reverse Proxy, aby veškerý webový provoz prošel přes Gunicorn nebo jiný WSGI server, který bude spouštět vaši Django aplikaci.

1. Nastavení Gunicorn

Gunicorn je WSGI server pro UNIX, který se snadno nasazuje s Django aplikacemi. Nainstalujte Gunicorn pomocí pip:

pip install gunicorn

Poté spusťte Gunicorn s příkazem:

gunicorn myproject.wsgi:application --bind 0.0.0.0:8000

Zaměňte myproject za název vašeho Django projektu.

2. Konfigurace Nginx

Nginx slouží jako reverse proxy pro Gunicorn, což zvyšuje efektivitu vaší aplikace tím, že spravuje statické soubory a zatěžovací vyrovnávání. Základní konfigurace Nginx pro Django aplikaci může vypadat takto:

server {
    listen 80;
    server_name your_domain.com;

    location = /favicon.ico { access_log off; log_not_found off; }
    location /static/ {
        root /path/to/your/project;
    }

    location / {
        include proxy_params;
        proxy_pass http://unix:/path/to/your/gunicorn.sock;
    }
}

Zabezpečení aplikace

Zabezpečení by mělo být prioritou při nasazení aplikace. Použijte HTTPS pomocí SSL certifikátů (např. zdarma dostupné od Let's Encrypt), konfigurujte bezpečnostní hlavičky a pravidelně aktualizujte software serveru.

Nasazení Django aplikace vyžaduje pečlivou přípravu a konfiguraci. Výběrem vhodné hostingové služby, nastavením webového serveru a zabezpečením aplikace zajistíte, že vaše aplikace bude bezpečně a efektivně dostupná uživatelům na internetu. Nezapomeňte pravidelně monitorovat a aktualizovat svou aplikaci, aby byla v bezpečí a dobře fungovala.