Košík je prázdný

Hypertext Markup Language, zkráceně HTML, je základním stavebním kamenem webových stránek. Jedná se o standardizovaný jazyk, který umožňuje tvůrcům webů strukturovat obsah a prezentovat ho uživatelům prostřednictvím internetového prohlížeče. HTML používá tzv. značky (tags) a atributy k definování prvků na stránce, jako jsou odstavce, nadpisy, odkazy či obrázky.

Historie a vývoj HTML

HTML bylo poprvé formulováno Timem Berners-Lee, zakladatelem World Wide Web, na konci 80. let 20. století. Od té doby prošel jazyk mnoha revizemi a rozšířeními, přičemž každá nová verze přinesla nové možnosti pro design a interaktivitu webů. Aktuální verze, HTML5, byla oficiálně publikována v roce 2014 a zahrnuje pokročilé funkce pro audio, video, grafiku a adaptabilitu na různé zařízení.

Základní struktura HTML

Struktura dokumentu HTML je relativně jednoduchá. Každý dokument začíná deklarací typu dokumentu (<!DOCTYPE html>), která informuje prohlížeč o verzi HTML. Následuje kořenový element <html>, který obaluje celý obsah stránky, rozdělený do hlavičky (<head>) a těla (<body>). V hlavičce se obvykle nachází meta informace a odkazy na externí zdroje, jako jsou styly nebo skripty, zatímco tělo obsahuje samotný obsah stránky viditelný uživatelům.

Důležité HTML značky a jejich použití

Mezi základní HTML značky patří:

  • <h1><h6> pro nadpisy různých úrovní,
  • <p> pro odstavce,
  • <a> pro hypertextové odkazy,
  • <img> pro obrázky,
  • <ul>, <ol>, a <li> pro nečíslované a číslované seznamy.

Každá z těchto značek hraje specifickou roli ve struktuře a vzhledu Webové stránky, a jejich správné použití je klíčem k vytvoření přístupného a uživatelsky přívětivého webu.

HTML je nezbytným nástrojem pro každého, kdo se zabývá tvorbou webových stránek. Jeho pochopení a správné použití umožňuje vytvářet stránky, které jsou nejen vizuálně atraktivní, ale také funkční a přístupné široké škále uživatelů. S rostoucí komplexností webových aplikací roste i význam dobře strukturovaného a sémanticky správného HTML kódu.