Košík je prázdný

Vývoj webových aplikací vyžaduje efektivní nástroje, které zjednodušují a urychlují vývojový proces. Django, populární webový framework napsaný v Pythonu, společně s Dockerem, nástrojem pro automatizaci nasazování aplikací ve virtuálních kontejnerech, tvoří silnou kombinaci pro vývojáře. V tomto článku se dozvíte, jak tyto dvě technologie používat společně, abyste mohli rychleji a efektivněji vytvářet a nasazovat webové aplikace.

Základy Dockeru

Docker umožňuje balení aplikací a jejich závislostí do kontejnerů, což zjednodušuje nasazení a spouštění aplikací na různých vývojových, testovacích a produkčních prostředích. kontejner Dockeru obsahuje vše, co aplikace potřebuje k běhu, včetně knihoven, systémových nástrojů a běhového prostředí. To znamená, že aplikace bude běžet stejně bez ohledu na prostředí.

Vytvoření Dockerfile pro Django projekt

Prvním krokem je vytvoření Dockerfile, což je textový soubor obsahující všechny příkazy, které Docker použije k sestavení obrazu kontejneru pro vaši aplikaci. Pro Django aplikaci by mohl Dockerfile vypadat takto:

# Použijeme oficiální obraz Pythonu jako základ
FROM python:3.8

# Nastavíme pracovní adresář v kontejneru
WORKDIR /app

# Kopírujeme soubory požadavků a instalujeme závislosti
COPY requirements.txt ./
RUN pip install --no-cache-dir -r requirements.txt

# Kopírujeme zbytek aplikace do kontejneru
COPY . .

# Exponujeme port, na kterém běží naše aplikace
EXPOSE 8000

# Spustíme Django aplikaci
CMD ["python", "manage.py", "runserver", "0.0.0.0:8000"]

Docker Compose pro Django a databázi

Pro většinu Django aplikací je také potřeba databáze. Docker Compose umožňuje definovat a spouštět vícekontejnerové Docker aplikace. Vytvoříme soubor docker-compose.yml, který definuje služby potřebné pro naši aplikaci, včetně Django aplikace a databáze:

version: '3'

services:
  db:
    image: postgres
    environment:
      POSTGRES_DB: example
      POSTGRES_USER: user
      POSTGRES_PASSWORD: password
  web:
    build: .
    command: python manage.py runserver 0.0.0.0:8000
    volumes:
      - .:/app
    ports:
      - "8000:8000"
    depends_on:
      - db

Spuštění Django aplikace s Dockerem

Po vytvoření Dockerfile a docker-compose.yml souborů můžeme aplikaci spustit použitím příkazu docker-compose up. Tento příkaz sestaví obraz pro naši aplikaci, spustí potřebné služby a aplikace bude přístupná na localhost:8000.

 

Použití Django s Dockerem může výrazně zjednodušit vývoj a nasazení webových aplikací. S Dockerem můžete zajistit, že vaše aplikace bude běžet stejně na jakémkoliv počítači, což eliminuje problémy typu "na mé mašině to funguje". Docker Compose pak umožňuje snadno spravovat a spouštět aplikace s více službami, jako jsou databáze nebo fronty zpráv. Výsledkem je rychlejší vývoj, testování a nasazení aplikací.