Košík je prázdný

Django je vysoce oblíbený webový framework napsaný v Pythonu, který umožňuje rychlý vývoj bezpečných a udržovatelných webových aplikací. Middleware v Django je klíčovým mechanismem, který umožňuje zpracování požadavků a odpovědí před tím, než dosáhnou pohledu (view) nebo po opuštění pohledu. Tento článek vás provede kroky vytvoření vlastního middleware v Django, aby vaše aplikace mohla lépe reagovat na požadavky uživatelů nebo provádět specifické úkoly.

Co je Middleware?

Middleware je vrstva v softwarové architektuře, která se nachází mezi žádostí/odpovědí uživatele a aplikací. V Django frameworku middleware zpracovává požadavky před jejich doručením do pohledu a odpovědi před jejich odesláním uživateli.

Kdy použít vlastní Middleware

Vlastní middleware můžete potřebovat, pokud:

  • Chcete globálně upravit požadavky nebo odpovědi.
  • Potřebujete provést autentizaci nebo autorizaci mimo standardní mechanismy Django.
  • Chcete sbírat statistiky o požadavcích nebo odpovědích.
  • Musíte provádět předzpracování požadavků pro určité účely, například nastavit hlavičky nebo zpracovat cookies.

Jak vytvořit Middleware

  1. Definice Middleware Funkce - Middleware v Django může být napsán jako funkce nebo třída. Pro nové projekty se doporučuje použít třídní přístup. Nejprve vytvořte soubor middleware.py ve vaší aplikaci a definujte třídu middleware:

    class MyCustomMiddleware:
        def __init__(self, get_response):
            self.get_response = get_response
    
        def __call__(self, request):
            # Kód spuštěný před zpracováním požadavku
            
            response = self.get_response(request)
    
            # Kód spuštěný po zpracování požadavku
    
            return response
    
  2. Implementace Metod Middleware - Můžete implementovat různé metody pro zpracování požadavků, například process_view, process_exception, process_template_response. Tyto metody umožňují middleware zasahovat do různých fází zpracování požadavku.

  3. Registrace Middleware - Aby bylo možné váš middleware použít, musíte jej zaregistrovat v nastavení Django projektu. Přidejte cestu k vašemu middleware do MIDDLEWARE seznamu v souboru settings.py:

    MIDDLEWARE = [
        ...
        'myapp.middleware.MyCustomMiddleware',
        ...
    ]
    

     

Po registraci middleware otestujte, zda správně funguje. Můžete provést testy pro různé scénáře požadavků a odpovědí, abyste ověřili, že váš middleware správně upravuje požadavky nebo odpovědi, nebo provádí požadované akce.

 

Vytvoření vlastního middleware v Django umožňuje vývojářům přidávat custom logiku pro zpracování požadavků a odpovědí na globální úrovni. To může značně rozšířit možnosti vaší aplikace a zlepšit její bezpečnost, výkon, nebo uživatelskou zkušenost. S touto průvodkou byste měli být schopni začít s vývojem vlastního middleware pro váš Django projekt.