Košík je prázdný

Konfigurace databáze je klíčovou částí každého projektu v Django, což je vysokoúrovňový webový framework napsaný v Pythonu. Django podporuje mnoho různých typů databázových systémů, včetně PostgreSQL, MySQL, SQLite a Oracle. V tomto článku si ukážeme, jak krok za krokem nakonfigurovat databázi pro váš Django projekt.

Předpoklady

Předtím, než začnete konfigurovat databázi, ujistěte se, že máte nainstalovaný Django ve vašem virtuálním prostředí. Pokud Django ještě nemáte nainstalovaný, můžete jej nainstalovat pomocí pip:

pip install django

Krok 1: Vytvoření projektu v Django

Prvním krokem je vytvoření nového projektu v Django, pokud již nemáte existující projekt. Projekt vytvoříte pomocí následujícího příkazu:

django-admin startproject muj_projekt

Tento příkaz vytvoří novou složku s názvem "muj_projekt", která obsahuje základní konfigurační soubory pro váš projekt.

Krok 2: Konfigurace nastavení databáze

Po vytvoření projektu otevřete soubor settings.py, který se nachází ve složce vašeho projektu. V tomto souboru najdete sekci DATABASES, která obsahuje konfiguraci databáze. Výchozí nastavení používá SQLite, což je jednoduchá databáze, která nevyžaduje samostatný databázový server. Pro malé projekty nebo pro účely vývoje je SQLite často dostačující.

Pokud chcete použít jiný typ databáze, musíte změnit konfiguraci v sekci DATABASES. Například, pro použití PostgreSQL může konfigurace vypadat následovně:

DATABASES = {
    'default': {
        'ENGINE': 'django.db.backends.postgresql',
        'NAME': 'nazev_databaze',
        'USER': 'uzivatelske_jmeno',
        'PASSWORD': 'heslo',
        'HOST': 'localhost',
        'PORT': '5432',
    }
}

Pro MySQL, Oracle nebo jiné databáze jednoduše změňte hodnotu ENGINE a příslušné připojovací údaje.

Krok 3: Instalace databázového ovladače

Pro komunikaci s databází mimo SQLite budete potřebovat příslušný databázový ovladač. Například, pro PostgreSQL můžete nainstalovat ovladač pomocí pip:

pip install psycopg2

Krok 4: Migrace databáze

Po nakonfigurování databáze a instalaci ovladače je čas provést migrace. Migrace v Django jsou způsob, jakým Django vytváří a upravuje databázové tabulky podle modelů definovaných ve vašem projektu. Pro spuštění migrací použijte následující příkazy:

python manage.py makemigrations
python manage.py migrate

 

Konfigurace databáze v Django je důležitým krokem pro správné fungování vašeho projektu. Postupujte podle výše uvedených kroků pro nastavení a migraci vaší databáze. S pružností Django můžete snadno přepínat mezi různými typy databází podle potřeb vašeho projektu.