Košík je prázdný

V éře cloudových technologií a kontejnerizace se mikroslužby staly klíčovou architekturou pro vývoj flexibilních a snadno škálovatelných aplikací. Red Hat OpenShift, jakožto platforma založená na Kubernetes, nabízí robustní řešení pro správu a orchestraci kontejnerů, což vývojářům umožňuje efektivně implementovat a spravovat mikroslužby. Tento článek poskytuje přehled kroků potřebných k úspěšné konfiguraci OpenShift pro vývoj mikroslužeb.

Příprava prostředí

Než začnete s konfigurací OpenShift, je důležité mít připravené prostředí. To zahrnuje instalaci OpenShift Clusteru, což můžete provést na cloudové platformě, jako je Amazon Web Services, Google Cloud Platform nebo Microsoft Azure, nebo lokálně pomocí Minishiftu či CodeReady Containers pro menší, vývojové prostředí.

Nastavení projektů a názvových prostorů

OpenShift organizuje zdroje do projektů, což jsou izolované názvové prostory, které umožňují týmům pracovat nezávisle na sobě. Pro každou mikroslužbu doporučujeme vytvořit samostatný projekt. To zajistí izolaci zdrojů, což usnadňuje správu a zabezpečení mikroslužeb.

oc new-project mikrosluzba-nazev --description="Popis projektu"

Konfigurace síťování

Síťování hraje v architektuře mikroslužeb klíčovou roli. OpenShift nabízí síťové politiky, které umožňují definovat, jak mohou pods mezi sebou komunikovat. Je důležité správně nastavit síťové politiky, aby mikroslužby mohly bezpečně komunikovat, zároveň ale nebyly vystaveny neoprávněnému přístupu.

Vývoj a nasazení mikroslužeb

Pro vývoj mikroslužeb můžete využít Docker a následně nasadit vytvořené kontejnery na OpenShift. OpenShift podporuje automatické sestavování (builds) z Git repozitářů pomocí S2I (Source-to-Image) nebo Docker sestav. Tento proces lze automatizovat pomocí Jenkins pipelines, což umožňuje CI/CD integraci přímo v OpenShift.

oc new-app --name=mikrosluzba-nazev .

Monitoring a škálování

OpenShift poskytuje nástroje pro monitoring a logování, které jsou klíčové pro správu a optimalizaci mikroslužeb. Grafana a Prometheus mohou být integrovány pro podrobný monitoring, zatímco automatické škálování zajišťuje, že aplikace disponuje dostatečnými zdroji pro zpracování zátěže.

Zabezpečení

Zabezpečení je kritickým aspektem vývoje mikroslužeb. OpenShift poskytuje řadu funkcí pro zabezpečení aplikací, včetně správy tajemství (secrets), role-based access control (RBAC) a síťových politik. Je důležité tyto nástroje správně konfigurovat, aby byly vaše mikroslužby chráněny.

 

Konfigurace Red Hat OpenShift pro vývoj mikroslužeb vyžaduje pečlivé plánování a správné nastavení projektů, síťování, bezpečnosti a monitoringu. Díky své flexibilitě a rozsáhlému ekosystému nástrojů OpenShift výrazně usnadňuje správu kontejnerizovaných aplikací a umožňuje vývojářům soustředit se na vývoj, zatímco se platforma stará o zbytek.