Košík je prázdný

Plesk je oblíbený správní panel pro Webhosting, který umožňuje uživatelům spravovat své servery, Webové stránky, e-mailové účty a další prostředky prostřednictvím intuitivního webového rozhraní. Díky své flexibilitě a široké škále funkcí je Plesk vhodný jak pro začátečníky, tak pro pokročilé uživatele. V tomto článku se podíváme na to, jak nainstalovat Plesk na Windows a Linux server.

Instalace Plesku na Windows Server

Předpoklady: Před instalací Plesku na Windows server se ujistěte, že váš systém splňuje minimální požadavky, včetně dostatečného množství RAM, prostoru na disku a podporované verze Windows Serveru.

1. Stažení instalačního programu Prvním krokem je stažení instalačního programu Plesk z oficiálních stránek. Plesk Onyx a Plesk Obsidian jsou nejnovější verze dostupné pro Windows.

2. Spuštění instalačního programu Po stažení spusťte instalační program. Během instalace budete mít možnost vybrat, které komponenty chcete nainstalovat. Pro většinu uživatelů je vhodná standardní instalace, která zahrnuje všechny důležité funkce.

3. Konfigurace Plesku Po dokončení instalace otevřete webový prohlížeč a přejděte na adresu uvedenou instalátorem. Budete vyzváni k dokončení konfigurace Plesku, včetně nastavení hesla pro administrátora, volby licence a konfigurace poštovního serveru.

Instalace Plesku na Linux Server

Předpoklady: Podobně jako u Windows, i před instalací Plesku na Linuxový server se ujistěte, že váš systém splňuje potřebné požadavky. Plesk podporuje řadu distribucí Linuxu, včetně CentOS, Debianu a Ubuntu.

1. Stažení instalačního skriptu Pro instalaci Plesku na Linux stáhněte instalační skript přímo z Plesk webových stránek. Tento skript automaticky zjistí vaši distribuci Linuxu a nainstaluje odpovídající verzi Plesku.

2. Spuštění instalačního skriptu Otevřete terminál a přejděte do adresáře, kam jste skript stáhli. Udělejte skript spustitelným příkazem chmod +x a poté ho spusťte příkazem ./.

3. Konfigurace Plesku Po dokončení instalace navštivte webový prohlížeč a zadejte IP adresu vašeho serveru s příslušným portem, obvykle 8443. Proveďte počáteční nastavení Plesku, včetně vytvoření nového hesla pro administrátora a výběru licence.

 

Ať už preferujete Windows nebo Linux, instalace Plesku je přímočará a nevyžaduje pokročilé technické dovednosti. Po instalaci a konfiguraci můžete začít využívat všechny funkce Plesku k efektivní správě vašich webových projektů.