Košík je prázdný

Bezpečnost jakéhokoli serveru by měla být vždy na prvním místě. Jedním z osvědčených nástrojů, který může výrazně přispět k zabezpečení serveru, je Fail2Ban. Fail2Ban je aplikace, která monitoruje logy různých služeb a detekuje pokusy o neoprávněný přístup. Po detekci takového pokusu dokáže automaticky zablokovat IP adresu útočníka pomocí firewall pravidel. V kombinaci s ISPconfig 3, populárním hostingovým kontrolním panelem pro Linux, poskytuje Fail2Ban robustní řešení pro zvýšení bezpečnosti serveru. V tomto článku si ukážeme, jak Fail2Ban nakonfigurovat pro použití s ISPConfig 3.

Předpoklady

Před začátkem konfigurace se ujistěte, že máte nainstalovaný ISPConfig 3 a že je váš server aktualizovaný. Dále je nutné mít nainstalovaný Fail2Ban. Pokud ještě není nainstalovaný, můžete to obvykle provést pomocí správce balíčků vaší distribuce, například pomocí příkazu apt-get install fail2ban na Debianu nebo Ubuntu.

Instalace a základní konfigurace Fail2Ban

Po instalaci Fail2Ban je prvním krokem jeho základní konfigurace. Fail2Ban používá soubory .conf pro svá výchozí nastavení a soubory .local pro uživatelská přizpůsobení. Je doporučeno provádět změny v .local souborech, aby vaše konfigurace nebyla přepsána při aktualizaci Fail2Ban.

  1. Vytvoření konfiguračního souboru Fail2Ban: Vytvořte kopii jail.conf a pojmenujte ji jail.local. Tento soubor můžete upravit podle potřeb vašeho serveru.

    cp /etc/fail2ban/jail.conf /etc/fail2ban/jail.local
    
  2.  

    Konfigurace základního chování Fail2Ban: Otevřete jail.local v textovém editoru a nastavte základní parametry, jako je bantime, findtime, a maxretry. Tyto hodnoty určují, jak dlouho bude IP adresa blokována, dobu, během které se počítají neúspěšné pokusy o přihlášení, a maximální počet neúspěšných pokusů před blokováním.

  3.  

    Nastavení filtrů a akcí: Fail2Ban používá filtry pro detekci útočných pokusů a akce pro reakci na tyto pokusy. ISPConfig 3 loguje pokusy o přihlášení k různým službám, což Fail2Ban může využít. Pro každou službu, kterou chcete chránit (např. SSH, FTP, email), musíte nastavit příslušný filtr a určit akci, která se má provést po detekci útoku.

 

Konkrétní konfigurace pro ISPConfig

ISPConfig 3 loguje aktivity, které mohou být monitorovány Fail2Ban. Pro integraci s ISPConfig 3 je třeba vytvořit nebo upravit existující filtry Fail2Ban tak, aby odpovídaly logovacím formátům ISPConfig 3.

    1. Vytvoření vlastních filtrů pro ISPConfig: V adresáři /etc/fail2ban/filter.d vytvořte nové soubory filtrů pro každou službu, kterou chcete monitorovat. Například pro FTP můžete vytvořit soubor ispconfig-ftp.conf a definovat v něm pravidla pro detekci neúspěšných pokusů o přihlášení.

    2. Aktualizace jail.local pro použití vlastních filtrů: V jail.local přidejte sekce pro každou službu, kterou monitorujete, a odkazujte na vytvořené vlastní filtry. Pro každou službu specifikujte cestu k logovacímu souboru, který Fail2Ban má sledovat.

Konfigurace Fail2Ban pro použití s ISPConfig 3 vyžaduje pečlivé nastavení filtrů a akcí, aby byly efektivně detekovány a blokovány neautorizované pokusy o přístup. Přizpůsobením konfigurace svým specifickým potřebám zajistíte, že váš server bude lépe chráněn před útočníky. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat logy Fail2Ban a případně upravovat konfiguraci podle nově identifikovaných hrozeb.