Košík je prázdný

Clickjacking je typ útoku, při kterém útočník láká oběť k kliknutí na zdánlivě neškodné webové prvky, zatímco ve skutečnosti kliká na něco úplně jiného, často s nebezpečnými důsledky. Tento článek se zaměřuje na to, jak webové aplikace mohou implementovat bezpečnostní hlavičky jako efektivní obranu proti clickjackingu.

Bezpečnostní hlavičky: První obranná linie

Bezpečnostní hlavičky webových stránek mohou hrát klíčovou roli v ochraně proti clickjackingu. Tyto hlavičky instruují prohlížeče, jak se mají chovat, když načítají obsah, a mohou zabránit zobrazování stránky v rámci iframu, což je běžná technika používaná při clickjackingových útocích.

X-Frame-Options (XFO)

Jednou z nejpoužívanějších bezpečnostních hlaviček pro boj s clickjackingem je X-Frame-Options. Tato hlavička umožňuje webové stránce říct prohlížeči, zda může být stránka zobrazována v rámci iframu. Existují tři možné hodnoty:

  • DENY zabraňuje jakémukoli načítání stránky v iframe
  • SAMEORIGIN umožňuje načítání stránky pouze v iframe na stejném původu
  • ALLOW-FROM uri umožňuje načítání stránky v iframe pouze z určeného zdroje

Implementace X-Frame-Options je jednoduchá a může výrazně zvýšit bezpečnost aplikace.

Content Security Policy (CSP)

Dalším silným nástrojem pro obranu proti clickjackingu je Content Security Policy (CSP), která poskytuje bohatší možnosti konfigurace než XFO. CSP umožňuje vývojářům definovat, z jakých zdrojů může prohlížeč načítat obsah. K ochraně proti clickjackingu může CSP zahrnovat direktivu frame-ancestors, která kontroluje, které stránky mohou vložit stránku jako iframe. Například:

Content-Security-Policy: frame-ancestors 'self' https://example.com;

Toto nastavení povolí vkládání stránky pouze z jejího vlastního původu a z domény example.com.

Implementace bezpečnostních hlaviček jako X-Frame-Options a Content Security Policy může výrazně přispět k ochraně webových aplikací před clickjackingovými útoky. Je důležité, aby vývojáři tyto nástroje používali proaktivně a udržovali své webové aplikace aktualizované s nejnovějšími bezpečnostními praktikami, aby chránili své uživatele před potenciálně škodlivými útoky.