Košík je prázdný

V éře cloudových technologií a mikroservisní architektury se zabezpečení datových toků mezi jednotlivými mikroservisami stává stěžejním prvkem pro ochranu citlivých informací a zajištění nepřetržitého provozu aplikací. V následujících odstavcích se dozvíte, jaké techniky a postupy můžete využít k efektivní ochraně vašich dat při komunikaci mezi mikroservisami.

Identifikace a autentizace služeb

Základem bezpečného systému je zajistit, že každá mikroservisa může být jednoznačně identifikována a autentizována před zahájením komunikace. Tento proces často zahrnuje využití certifikátů TLS/SSL, které nejen zajišťují šifrování komunikace, ale také umožňují oboustrannou autentizaci služeb. Další metodou je použití API klíčů nebo tokenů JWT (JSON Web Tokens), které mohou nést informace o oprávněních služby.

Šifrování dat

Abychom zajistili, že data přenášená mezi mikroservisami zůstanou chráněna před neoprávněným přístupem, je nezbytné implementovat šifrování. Šifrování dat v klidu (at rest) i šifrování dat při přenosu (in transit) je klíčové. Pro šifrování dat v klidu se často využívají standardy jako AES (Advanced Encryption Standard), zatímco pro data při přenosu je standardem šifrování TLS.

Síťová bezpečnost a segmentace

Vytvoření bezpečnostních zón a použití síťové segmentace, jako je například privátní síť pro komunikaci mezi mikroservisami, výrazně snižuje riziko útoků. Firewall, IAM (Identity and Access Management) politiky a ACL (Access Control Lists) jsou nástroje, které mohou omezit přístup pouze na nezbytně nutnou komunikaci mezi službami.

Monitoring a auditování

Průběžný monitoring a auditování všech datových toků mezi mikroservisami umožňuje včas odhalit potenciální bezpečnostní hrozby. Logování každého požadavku, odpovědi a systémové aktivity pomáhá v identifikaci podezřelého chování a umožňuje rychlou reakci.

Využití API Gateway

API Gateway funguje jako jednotný vstupní bod pro všechny externí požadavky směřované do mikroservisního ekosystému. Kromě zjednodušení routingu a agregace odpovědí může API Gateway poskytovat další bezpečnostní funkce, jako je ověřování, autorizace, omezení rychlosti požadavků a ochrana proti útokům typu DDoS.

 

Zabezpečení datových toků mezi mikroservisami je komplexní úkol, který vyžaduje důsledné plánování a implementaci řady bezpečnostních opatření. Identifikace a autentizace, šifrování, síťová bezpečnost, monitoring a využití API Gateway jsou klíčové komponenty, které pomáhají zajistit, že komunikace mezi mikroservisami zůstane bezpečná a chráněná před vnějšími i vnitřními hrozbami.