Košík je prázdný

V dnešní digitální době se stále více setkáváme s pojmy jako Cloud a cluster, které jsou klíčové pro správu dat a výpočetních operací v IT. I když se může zdát, že jsou tyto pojmy zaměnitelné, ve skutečnosti se jedná o dva odlišné koncepty s různými charakteristikami a použitími. Tento článek si klade za cíl objasnit hlavní rozdíly mezi cloudem a clusterem.

Co je Cloud Computing

Cloud computing, neboli cloudové výpočty, je model poskytování výpočetních služeb, který umožňuje uživatelům přistupovat k výpočetním zdrojům (jako jsou servery, úložiště, databáze, síťové komponenty a software) prostřednictvím internetu na základě poptávky a platby za skutečně využité služby. Cloud poskytuje vysokou míru škálovatelnosti, což znamená, že uživatelé mohou snadno zvětšovat nebo zmenšovat využívané zdroje podle svých aktuálních potřeb. Cloudové služby jsou obvykle poskytovány třetími stranami, což znamená, že uživatelé nemusí investovat do vlastní infrastruktury.

Co je Cluster

Cluster, neboli výpočetní cluster, je skupina propojených počítačů, které pracují společně tak, že z pohledu uživatele působí jako jediný systém. Clustery jsou často využívány pro zpracování velkého množství dat nebo pro úlohy vyžadující vysoký výpočetní výkon. Cílem clusteru je poskytnout větší výpočetní výkon, vyšší dostupnost a lepší odolnost proti selhání. Výpočetní clustery mohou být konfigurovány pro specifické účely, jako je výpočetní cluster, cluster pro vysokou dostupnost nebo load balancing cluster.

Klíčové rozdíly

  • Umístění zdrojů: Zatímco cloudové služby jsou typicky hostovány a spravovány externími poskytovateli a uživatelé přistupují k zdrojům přes internet, clustery jsou obvykle umístěny na místě nebo v privátním datacentru a spravovány interně organizací.

  • Škálovatelnost: Cloudové služby nabízejí téměř neomezenou škálovatelnost na požádání, což umožňuje uživatelům snadno přidávat nebo odebírat zdroje. Naproti tomu rozšíření clusteru vyžaduje fyzické přidání hardware, což může být náročnější a časově nákladné.

  • Vlastnictví a správa: U cloudových služeb se uživatelé spoléhají na externí poskytovatele pro správu a údržbu infrastruktury. U clusterů má organizace plnou kontrolu nad všemi aspekty výpočetního clusteru, včetně jeho konfigurace, správy a údržby.

  • Náklady: Cloudové služby umožňují platby podle skutečného využití, což může být pro některé organizace nákladově efektivnější, zejména pokud mají proměnlivé výpočetní potřeby. U clusterů jsou náklady spojeny s pořízením, provozem a údržbou hardware a software, což vyžaduje předem určenou kapitálovou investici.

I když cloudové výpočty a výpočetní clustery slouží různým účelům, oba přístupy mohou být v některých případech kombinovány, aby se využily jejich jedinečné výhody. Volba mezi cloudem a clusterem závisí na konkrétních potřebách organizace, včetně požadavků na výpočetní výkon, dostupnost, škálovatelnost, bezpečnost a rozpočet.