Košík je prázdný

Vývojáři webových aplikací a správci webových stránek se čas od času setkávají s různými chybami, které mohou komplikovat život nejen jim, ale i koncovým uživatelům. Jednou z takových chyb je varování "Cannot modify header information - headers already sent" (Nelze upravit informace v hlavičce - Hlavičky již byly odeslány), které může způsobit značné nepříjemnosti při práci s PHP skripty, zejména v kontextu populárních CMS systémů, jako je Wordpress.

Příčiny problému

Tato chyba obvykle nastane, když skript pokusí odeslat hlavičky HTTP po tom, co byl již na serveru vypuštěný nějaký výstup, tedy text nebo HTML kód. V PHP a jiných serverových skriptovacích jazycích musí být hlavičky odeslány před jakýmkoli výstupem, aby prohlížeč správně interpretoval typ obsahu, kódování, cookies a další důležité informace.

Běžné příčiny

  • Bílé znaky před otevíracím PHP tagem nebo po zavíracím PHP tagu: To je jedna z nejčastějších příčin. I nevinně vypadající mezera nebo nový řádek před <?php nebo po ?> může způsobit, že PHP začne odesílat výstup.
  • Echo nebo print příkazy před odesláním hlaviček: Jakékoli využití echo, print, nebo jiných výstupních funkcí před voláním funkcí pro práci s hlavičkami může vyvolat tuto chybu.
  • BOM (Byte Order Mark) u UTF-8 souborů: Některé textové editory přidávají na začátek souborů tzv. BOM, což může PHP interpretovat jako výstup.

Řešení problému

  • Odebrání bílých znaků: Zkontrolujte a odstraňte veškeré bílé znaky před otevíracím a po zavíracím PHP tagu ve vašich skriptech.
  • Přesun výstupních operací: Ujistěte se, že všechny výstupní operace, jako jsou echo a print, se nacházejí až po odeslání všech hlaviček.
  • Konfigurace textového editoru: Nastavte váš textový editor, aby nevkládal BOM u souborů uložených v UTF-8.

 

Chyba "Cannot modify header information - headers already sent" může být na první pohled frustrující, ale obvykle se jedná o problém, který lze poměrně snadno identifikovat a opravit. Důležité je pečlivě kontrolovat kód a konfiguraci vašeho prostředí, abyste předešli potenciálním problémům s hlavičkami a zajistili plynulý běh vašich webových aplikací.