Košík je prázdný

Cross-Site Scripting, zkráceně XSS, je druh bezpečnostní chyby, která umožňuje útočníkům vložit do webových stránek škodlivý kód. Tento kód je následně spuštěn v prohlížeči ničeho netušícího uživatele, který navštíví kompromitovanou stránku. XSS útoky mohou vést k odcizení citlivých dat, jako jsou hesla, session tokens nebo jiné osobní informace.

Jak XSS funguje

Existují tři hlavní typy XSS útoků: Reflected XSS, Stored XSS a DOM-based XSS. Každý z nich funguje trochu jinak, ale základní princip spočívá ve vložení škodlivého skriptu do Webové stránky, který je pak spuštěn v prohlížeči oběti.

  • Reflected XSS útoky jsou ty, kde škodlivý skript je součástí požadavku poslaného na server, který poté zahrne tento skript do odpovědi, jež je odeslána zpět prohlížeči. Uživatel je obvykle lákán k otevření škodlivého odkazu prostřednictvím phishingového e-mailu nebo zprávy.

  • Stored XSS útoky jsou nebezpečnější, protože škodlivý kód je uložen přímo na serveru a je zobrazován všem uživatelům, kteří si prohlížejí postiženou část webu.

  • DOM-based XSS útoky využívají zranitelnosti v Document Object Model (DOM) webové stránky, což umožňuje útočníkům měnit obsah stránky v reálném čase na straně klienta, aniž by museli manipulovat s obsahem serveru.

Příklad zranitelnosti v Wordpress

Nedávno byla objevena Reflected XSS zranitelnost v populárním systému pro správu obsahu WordPress. Tato zranitelnost umožňovala útočníkům vkládat škodlivé skripty do stránek pomocí specificky upravených URL, které by, pokud byly otevřeny ničeho netušícími uživateli, mohly spustit škodlivý kód v jejich prohlížečích.

Jak se chránit

Pro ochranu před XSS útoky je důležité vždy validovat a sanitizovat všechny uživatelské vstupy. Web vývojáři by měli používat bezpečnostní hlavičky, jako je Content Security Policy (CSP), která může zabránit spouštění neautorizovaných skriptů. Je také klíčové udržovat veškerý softvér, včetně pluginů a témat, aktualizovaný na nejnovější verze, aby se minimalizovalo riziko zneužití známých zranitelností.

 

Cross-Site Scripting je vážná hrozba pro bezpečnost na internetu. Jak vývojáři, tak uživatelé by měli být vždy na pozoru a dodržovat osvědčené postupy pro zabezpečení webových aplikací a svých osobních údajů na internetu. Aktivní prevence a vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti jsou klíčové pro ochranu proti XSS a dalším typům útoků.