Košík je prázdný

Wordpress je jedním z nejpopulárnějších systémů pro správu obsahu (CMS) na světě, což z něj dělá častý cíl kybernetických útoků. Abychom zajistili bezpečnost Webové stránky nebo blogu běžícího na WordPressu, je nezbytné provést bezpečnostní audit a následně aplikovat opatření pro zvýšení bezpečnosti, proces známý jako "hardening". V tomto článku prozkoumáme, jak provést efektivní bezpečnostní audit a jaké kroky podniknout k zabezpečení vaší instalace WordPressu.

Bezpečnostní audit WordPressu

1. Kontrola aktualizací: Prvním krokem je zkontrolovat, zda jsou všechny komponenty WordPressu (jádro, pluginy a témata) aktualizovány na nejnovější verze. Staré verze mohou obsahovat zranitelnosti, které byly v novějších verzích opraveny.

2. Revize pluginů a témat: Zkontrolujte všechny nainstalované pluginy a témata z hlediska bezpečnostních rizik. Odstraňte nevyužívané nebo zastaralé pluginy a témata, protože tyto mohou představovat bezpečnostní riziko.

3. Kontrola oprávnění souborů a adresářů: Zajistěte, aby soubory a adresáře měly správně nastavená oprávnění. Soubory by měly mít obvykle oprávnění 644 a adresáře 755. Příliš volná oprávnění mohou umožnit neautorizovaný přístup a manipulaci.

4. Bezpečnostní skenování: Použijte nástroje jako je Sucuri nebo Wordfence pro skenování vaší stránky na přítomnost malware, neautorizovaných změn ve souborech, a jiných bezpečnostních hrozeb.

5. Revize uživatelských účtů: Zkontrolujte všechny uživatelské účty na vaší WordPress stránce. Zajistěte, že každý uživatel má pouze nezbytně nutná oprávnění a že jsou používány silné hesla.

Hardening WordPressu

Po provedení bezpečnostního auditu je čas přistoupit k hardeningu WordPressu, což znamená aplikování opatření pro zvýšení bezpečnosti.

1. Implementace SSL certifikátu: Použití SSL certifikátu (HTTPS) zajistí šifrování komunikace mezi webovým serverem a prohlížečem, což je zásadní pro ochranu před útoky typu "man-in-the-middle".

2. Omezení pokusů o přihlášení: Instalace pluginů, které omezují počet pokusů o přihlášení, může pomoci chránit váš web před útoky hrubou silou.

3. Změna výchozího prefixu databáze: WordPress výchozí používá prefix "wp_" pro tabulky v databázi. Změna tohoto prefixu na něco méně předvídatelného může zvýšit bezpečnost.

4. Zabezpečení wp-config.php: Tento konfigurační soubor obsahuje citlivé informace o vaší WordPress instalaci. Ujistěte se, že je náležitě chráněn, například umístěním mimo kořenový adresář nebo nastavením přísnějších oprávnění.

5. Pravidelné zálohování: Ačkoli to není přímo opatření pro zvýšení bezpečnosti, pravidelné zálohování vaší stránky zajistí, že v případě bezpečnostního incidentu můžete rychle obnovit svůj web do funkčního stavu.

Bezpečnost WordPressu je neustálý proces, který vyžaduje pravidelné kontroly a úpravy. Provedením důkladného bezpečnostního auditu a aplikací hardeningových opatření můžete výrazně snížit riziko kompromitace vaší stránky. Vždy je však důležité být na pozoru a udržovat se v obraze o nejnovějších bezpečnostních hrozbách a praktikách.