Košík je prázdný

V posledních letech jsme svědky neustálého vývoje v oblasti webových technologií a vývojových prostředí. Jedním z relativně nových přírůstků, který si rychle získal popularitu mezi vývojáři, je Deno. Tento moderní runtime pro JavaScript a TypeScript byl vytvořen s cílem řešit řadu problémů a omezení, která jsou spojena s Node.js, dosud nejpoužívanějším runtime pro tyto jazyky. Hlavním rozdílem a zároveň výhodou Deno je důraz na bezpečnost, která byla v Node.js často přehlížena nebo nedostatečně řešena.

Bezpečnost na prvním místě

Základní filozofií Deno je, že skripty by neměly mít automatický přístup k souborovému systému, síťovým operacím nebo jiným potenciálně nebezpečným akcím bez výslovného povolení. Toto je významný posun od praxe v Node.js, kde skripty mohou bez omezení číst a psát do souborového systému nebo otevírat síťová spojení. Deno požaduje, aby byla tato oprávnění explicitně udělena při spuštění skriptu, což vede k větší kontrole nad tím, co skripty mohou a nemohou dělat.

Integrace TypeScriptu

Dalším klíčovým rozdílem je, že Deno funguje přímo s TypeScriptem bez nutnosti dalšího transpilování. To zjednodušuje vývojový proces, protože TypeScript přináší statické typování do dynamicky typovaného světa JavaScriptu, což umožňuje odhalení chyb ještě před spuštěním kódu. V Node.js je pro použití TypeScriptu nutné kód nejprve transpilovat, což přidává další krok do vývojového procesu.

Standardní knihovna a závislosti

Deno nabízí bohatou standardní knihovnu, která je pečlivě udržovaná a přísně typována, což je v kontrastu s ekosystémem Node.js, kde vývojáři často spoléhají na externí balíčky třetích stran. Zatímco v Node.js je správa závislostí založena na NPM a node_modules, Deno zavádí nový způsob řízení závislostí, který využívá URL importy. To znamená, že závislosti jsou stahovány a cachovány při prvním spuštění skriptu, což eliminuje potřebu udržovat složku node_modules.

Podpora moderních webových standardů

Deno se snaží být co nejblíže webovým standardům. Nabízí globální objekty jako fetch pro síťové požadavky, které jsou již standardem ve webových prohlížečích. Toto usilování o kompatibilitu se standardy zjednodušuje vývoj cross-platform aplikací a umožňuje vývojářům využívat stejné API jak na serveru, tak v prohlížeči.

 

Deno představuje významný krok vpřed ve vývoji runtime prostředí pro JavaScript a TypeScript. S jeho důrazem na bezpečnost, integraci TypeScriptu bez dalších kroků, efektivní správu závislostí a podporou moderních webových standardů nabízí Deno vývojářům moderní a bezpečné prostředí pro vývoj aplikací. Jelikož je Deno stále relativně nové, bude zajímavé sledovat, jak se bude vyvíjet a jaký dopad to bude mít na budoucí webové projekty.