Košík je prázdný

V dnešní době, kdy manipulace s daty a jejich výměna mezi různými aplikacemi a systémy hraje klíčovou roli v mnoha odvětvích, se často setkáváme s potřebou převádět data mezi různými formáty. Dva velmi populární formáty pro ukládání a výměnu dat jsou CSV (Comma-Separated Values) a JSON (JavaScript Object Notation). Zatímco CSV je jednoduchý textový formát, který ukládá tabulková data rozdělená čárkami, JSON je lehce čitelný formát pro lidi, který ukládá objekty ve formě klíč-hodnota. Tento článek poskytne návod, jak převést data z CSV do JSON.

Příprava dat ve formátu CSV

Než přistoupíme k samotné konverzi, je důležité zkontrolovat, zda je náš CSV soubor správně formátovaný. CSV soubor by měl obsahovat řádky, kde každý řádek reprezentuje jeden záznam, a hodnoty v řádcích by měly být odděleny čárkami. Příklad správně formátovaného CSV:

jmeno,prijmeni,vek
Jan,Novak,25
Eva,Dvorakova,30

Konverze CSV do JSON

Pro konverzi CSV do JSON můžeme využít různé programovací jazyky a nástroje. Jeden z nejpoužívanějších jazyků pro práci s daty je Python, díky jeho knihovnám a snadné syntaxi. Pro naši demonstraci použijeme Python a jeho standardní knihovnu.

  1. Čtení CSV souboru

Nejprve musíme CSV soubor otevřít a přečíst jeho obsah. To můžeme udělat pomocí vestavěné csv knihovny v Pythonu.

import csv

data = []
with open('soubor.csv', mode='r', encoding='utf-8') as csv_file:
    csv_reader = csv.DictReader(csv_file)
    for row in csv_reader:
        data.append(row)
  1. Konverze do JSON

Poté, co máme data načtena do struktury, která v Pythonu reprezentuje seznam slovníků (každý řádek v CSV odpovídá jednomu slovníku v seznamu), můžeme data snadno převést do JSON formátu pomocí json knihovny.

import json

with open('soubor.json', 'w', encoding='utf-8') as json_file:
    json.dump(data, json_file, ensure_ascii=False, indent=4)

Konverze dat z CSV do JSON je užitečná v mnoha situacích, například při přípravě dat pro webové aplikace, kde JSON dominuje jako formát pro výměnu dat. Postup je relativně jednoduchý, zejména s využitím jazyka Python a jeho knihoven. Tento přístup umožňuje efektivně manipulovat s daty a přizpůsobit výstupní JSON podle potřeb projektu.