Košík je prázdný

Bezpečnost každého systému je klíčová, a to platí dvojnásob v případě systémů běžících na operačním systému Linux. Jednou z nejzákladnějších, ale zároveň i nejdůležitějších složek zabezpečení je firewall, který slouží jako obranný mechanismus proti neoprávněnému přístupu k síti a systému. V tomto článku se dozvíte, jak firewall na Linuxu nainstalovat a konfigurovat.

Co je to firewall?

Firewall je software nebo hardware sloužící k monitorování a kontrole příchozích a odchozích síťových spojení na základě předem definovaných bezpečnostních pravidel. Jeho hlavním úkolem je chránit síť a počítač před nežádoucím síťovým provozem a potenciálními útočníky.

Výběr firewallu pro Linux

Linuxové distribuce obvykle přicházejí s několika možnostmi firewallů. Nejpopulárnějším a nejčastěji používaným firewall softwarem na Linuxu je iptables, nicméně novější distribuce nahrazují iptables modernějším nftables. Kromě toho je dostupný i UFW (Uncomplicated Firewall), který je navržen pro snadnější použití.

Instalace a konfigurace UFW

1. Instalace UFW

Na většině distribucí Ubuntu a Debian je UFW nainstalován jako standard. Pokud ne, můžete ho snadno nainstalovat pomocí příkazového řádku:

sudo apt update
sudo apt install ufw

2. Aktivace UFW

Před konfigurací je nutné UFW aktivovat:

sudo ufw enable

3. Konfigurace pravidel

Konfigurace pravidel UFW je relativně jednoduchá. Příklad, jak povolit SSH (port 22):

sudo ufw allow 22

A jak zakázat HTTP (port 80):

sudo ufw deny 80

Pro komplexnější konfigurace můžete specifikovat protokoly a rozsahy IP adres.

Instalace a konfigurace iptables

1. Instalace iptables

Iptables je obvykle předinstalován na většině Linuxových distribucí. Pokud to není váš případ, můžete ho nainstalovat pomocí správce balíčků vaší distribuce.

2. Základy konfigurace

Konfigurace iptables vyžaduje hlubší porozumění síťovým protokolům a pravidlům. Zde je příklad, jak povolit SSH připojení:

sudo iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPT

A jak zakázat veškerý příchozí provoz:

sudo iptables -P INPUT DROP

3. Uložení a obnovení pravidel

Pravidla iptables nejsou automaticky uložena po restartu. Můžete je uložit a obnovit pomocí:

sudo iptables-save > /etc/iptables/rules.v4
sudo iptables-restore < /etc/iptables/rules.v4

Konfigurace firewallu je klíčovým krokem k zabezpečení vašeho Linuxového systému. Ať už zvolíte UFW pro jeho jednoduchost nebo iptables pro pokročilé možnosti konfigurace, důležité je pravidla pravidelně aktualizovat a udržovat, aby odpovídala měnícím se bezpečnostním potřebám vašeho systému.