Košík je prázdný

Cron je v informatice název programu pro unixové operační systémy, který umožňuje uživatelům spouštět skripty, příkazy nebo programy v předem definovaném časovém intervalu. Tento nástroj je extrémně užitečný pro automatizaci opakujících se úloh, jako je zálohování dat, aktualizace softwaru, synchronizace souborů a mnoho dalších operací, které mohou být provedeny bez manuálního zásahu uživatele.

Základní principy cronu

Cron využívá k plánování úloh tzv. crontab soubory, které obsahují informace o tom, kdy a jak často mají být úlohy spouštěny. Každý uživatel systému může mít svůj vlastní crontab soubor, a navíc existuje i systémový crontab soubor pro úlohy, které mají být spouštěny na úrovni celého systému.

Syntaxe crontabu

Zápis v crontabu se skládá z pěti polí, určujících čas spuštění úlohy (minuta, hodina, den v měsíci, měsíc, den v týdnu), následovaných příkazem, který má být spuštěn. Políčka jsou oddělena mezerou nebo tabulátorem, a lze v nich používat speciální znaky jako jsou hvězdička (*) pro označení každé možné hodnoty, pomlčka (-) pro definování rozsahu hodnot, nebo čárka (,) pro výčet více hodnot.

Příklady použití

  1. Spuštění skriptu každý den v půlnoci

    0 0 * * * /cesta/k/skriptu.sh
    

    Tento příkaz způsobí spuštění skriptu skript.sh každý den v 00:00.

  2. Zálohování adresáře každou neděli

    30 2 * * 0 tar -czf /cesta/ke/zaloham/home-$(date +\%Y-\%m-\%d).tar.gz /home/
    

    Zde se každou neděli ve 2:30 spustí příkaz pro zálohování adresáře /home do souboru s aktuálním datem v názvu.

Správa crontabu

Pro práci s crontabem slouží příkaz crontab, který má několik užitečných přepínačů:

  • crontab -e umožňuje editaci crontabu pro aktuálního uživatele.
  • crontab -l zobrazí aktuální crontab.
  • crontab -r smaže crontab aktuálního uživatele.

Bezpečnost a osvědčené postupy

Při používání cronu je důležité mít na paměti bezpečnostní aspekty, jako je pečlivý výběr práv, s jakými jsou skripty spouštěny, a ujištění se, že jsou spouštěné příkazy bezpečné a nezpůsobují nechtěné vedlejší účinky. Doporučuje se rovněž pravidelně kontrolovat výstupy spouštěných úloh a logy systému, aby bylo možné včas identifikovat a řešit případné problémy.

 

Cron představuje mocný nástroj pro automatizaci úloh v Linuxových a Unixových systémech. Díky jeho flexibilitě a možnosti plánovat úlohy na základě času mohou administrátoři a uživatelé efektivně využívat systémové zdroje a minimalizovat potřebu manuálního zásahu. Správným použitím cronu můžete značně zvýšit produktivitu a zabezpečení vašeho systému.