Košík je prázdný

Bezpečnost linuxových serverů je klíčová pro ochranu citlivých dat a zajištění nepřetržitého provozu služeb. Mezi nástroje, které významně přispívají k zabezpečení Linuxových serverů, patří SELinux (Security-Enhanced Linux) a AppArmor (Application Armor). Tyto nástroje poskytují mechanismus řízeného přístupu, který pomáhá omezit, co mohou aplikace dělat a jakým systémovým zdrojům mohou přistupovat. V tomto článku se dozvíte, jak tyto nástroje fungují a jak je můžete použít k zabezpečení vašeho Linuxového serveru.

SELinux

SELinux je modul jádra Linuxu, který poskytuje podporu pro bezpečnostní politiky řízeného přístupu. Funguje na principu minimálních oprávnění, což znamená, že aplikace a procesy mají pouze nezbytná oprávnění k provádění svých úkolů.

Instalace a konfigurace SELinux

  1. Instalace: Na většině distribucí Linuxu je SELinux předinstalován. Můžete ověřit jeho přítomnost a verzi příkazem sestatus.
  2. Konfigurace: Konfigurační soubor SELinux se nachází v /etc/selinux/config. Zde můžete nastavit SELinux na jeden ze tří režimů: enforcing (vynucující), permissive (povolující) nebo disabled (vypnutý).
  3. Správa politik: SELinux politiky definují, jak mohou procesy přistupovat k různým systémovým zdrojům. Pro správu a úpravu těchto politik můžete použít nástroje jako semanage, setsebool a audit2allow.

AppArmor

AppArmor je další nástroj pro zabezpečení linuxových systémů, který omezuje schopnosti programů na základě jednoduchých profilů zabezpečení. Tyto profily definují, ke kterým souborům a funkcím jádra může aplikace přistupovat.

Instalace a konfigurace AppArmor

  1. Instalace: AppArmor je standardně instalován na některých distribucích, jako je Ubuntu. Pokud není k dispozici, můžete ho instalovat z repozitářů vaší distribuce.
  2. Konfigurace: Profily AppArmor se nacházejí v /etc/apparmor.d/. Zde můžete upravit existující profily nebo vytvořit nové pro specifické aplikace.
  3. Správa profilů: Pro aktivaci, deaktivaci nebo vytvoření profilů můžete použít nástroje jako aa-enforce, aa-complain, nebo aa-disable.

Tipy pro zabezpečení

  • Pravidelné aktualizace: Udržujte systém a aplikace pravidelně aktualizované, aby byly opraveny známé bezpečnostní chyby.
  • Minimalizace: Nainstalujte pouze nezbytné služby a aplikace, čímž se sníží potenciální útočná plocha.
  • Monitorování: Používejte nástroje pro monitorování, jako je auditd spolu s SELinux, pro sledování podezřelých aktivit na serveru.

Použitím SELinuxu nebo AppArmor můžete výrazně zvýšit bezpečnost vašeho Linuxového serveru. Každý z těchto nástrojů má své specifické vlastnosti a nejlepší výběr závisí na konkrétních potřebách a preferencích vašeho systému. Důležité je pochopit, jak tyto nástroje fungují a jak je správně konfigurovat, aby poskytovaly maximální ochranu bez negativního ovlivnění výkonu systému nebo provozu aplikací.