Košík je prázdný

Kubernetes je otevřený software, který umožňuje automatizaci nasazování, škálování a operací aplikací běžících v kontejnerech. Zjednodušuje správu aplikací v různých prostředích, ať už se jedná o fyzické servery, virtuální stroje, cloudové platformy, nebo kombinaci těchto. Tento článek vás provede základy nastavení a správy Kubernetes clusterů na Linuxu.

Předpoklady

Než začneme, ujistěte se, že splňujete následující předpoklady:

  • Jeden nebo více Linuxových serverů (pro master a worker node)
  • Nainstalovaný kubectl na lokálním počítači
  • Nainstalovaný Docker nebo jiný kontejnerový runtime na všech nodech

Krok 1: Instalace a konfigurace Kubernetes clusteru

  1. Instalace Kubernetes komponent: Začneme instalací Kubernetes komponent, včetně kubelet, kubeadm a kubectl, na všech nodech. Pro Debian/Ubuntu systémy můžete použít následující příkazy:

    sudo apt-get update
    sudo apt-get install -y apt-transport-https ca-certificates curl
    curl -s https://packages.Cloud.google.com/apt/doc/apt-key.gpg | sudo apt-key add -
    echo "deb https://apt.kubernetes.io/ kubernetes-xenial main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/kubernetes.list
    sudo apt-get update
    sudo apt-get install -y kubelet kubeadm kubectl
    sudo apt-mark hold kubelet kubeadm kubectl
    
  2. Inicializace master node: Na master node spusťte kubeadm init pro inicializaci clusteru. Po dokončení uložte výstupní informace, včetně kubeadm join příkazu.

  3. Nastavení kubectl na lokálním počítači: Pro správu clusteru z lokálního počítače nakopírujte konfigurační soubor Kubernetes z master node:

    mkdir -p $HOME/.kube
    sudo cp -i /etc/kubernetes/admin.conf $HOME/.kube/config
    sudo chown $(id -u):$(id -g) $HOME/.kube/config
    

 

Krok 2: Připojení worker nodeů

Pomocí kubeadm join příkazu, který jste obdrželi při inicializaci master node, připojte worker nodey k clusteru. Tento příkaz spusťte na každém worker node.

Krok 3: Instalace síťového pluginu

Pro správnou komunikaci mezi nodey je nutné nainstalovat síťový plugin. Jedním z populárních je Calico. Instalaci provedete na master node pomocí následujícího příkazu:

kubectl apply -f https://docs.projectcalico.org/manifests/calico.yaml

 

Krok 4: Správa a škálování clusteru

  • Správa clusteru: Použijte kubectl, abyste spravovali svůj cluster, včetně vytváření a správy pods, services, a deployments.
  • Škálování clusteru: Pro přidání nebo odebrání nodeů z clusteru použijte kubeadm join a kubeadm reset příkazy. Pro škálování aplikací využijte kubectl scale.

Monitorování a zabezpečení

Zabezpečení a monitorování vašeho Kubernetes clusteru je klíčové pro jeho bezproblémový provoz. Implementujte role-based access control (RBAC) a využijte nástroje jako Prometheus a Grafana pro monitorování zdrojů a výkonu aplikací.

 

Kubernetes nabízí flexibilní platformu pro orchestraci kontejnerizovaných aplikací. Správným nastavením a správou Kubernetes clusteru na Linuxu můžete maximalizovat výhody kontejnerizace pro vaše aplikace. Důležité je věnovat pozornost nejen inicializaci a škálování, ale také zabezpečení a monitorování vašeho clusteru.