Košík je prázdný

Raspberry Pi je kompaktní a cenově dostupný jednodeskový počítač, který se díky své flexibilitě a rozšiřitelnosti stal oblíbeným nástrojem pro DIY projekty, včetně domácích serverů. Tento článek vás provede procesem nastavení Raspberry Pi jako domácího serveru, včetně instalace operačního systému, konfigurace sítě a zabezpečení, a nakonec i instalace a konfigurace serverového software.

Instalace operačního systému

  1. Vyberte vhodný operační systém: Pro domácí server se často používá Raspbian, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, který je založen na Debianu. Jiné populární možnosti zahrnují Ubuntu Server, který poskytuje rozsáhlejší podporu pro serverové aplikace.
  2. Stáhněte si obraz operačního systému: Navštivte oficiální Webové stránky vybraného operačního systému a stáhněte si jeho obraz.
  3. Příprava SD karty: Použijte aplikaci jako je BalenaEtcher k zápisu obrazu operačního systému na SD kartu.
  4. První spuštění a konfigurace: Vložte SD kartu do Raspberry Pi a zapněte jej. Proveďte základní konfiguraci, jako je nastavení hesla, rozšíření úložiště a aktualizace systému.

Konfigurace sítě

  1. Pevná IP adresa: Pro domácí server je doporučeno nastavit pevnou IP adresu, aby byl server snadno dostupný v lokální síti. To můžete nastavit buď na samotném Raspberry Pi, nebo v nastaveních vašeho routeru.
  2. Port forwarding: Pokud plánujete přistupovat k serveru i mimo lokální síť, je nutné nastavit na routeru přesměrování portů (port forwarding) pro potřebné služby.

Zabezpečení

  1. Změna výchozího hesla: Jedním z prvních kroků zabezpečení je změna výchozího uživatelského hesla.
  2. Nastavení firewallu: Použití firewallu, jako je ufw (Uncomplicated Firewall), pomáhá chránit váš systém před nežádoucími přístupy.
  3. Aktualizace softwaru: Pravidelné aktualizace systému a aplikací jsou klíčové pro zabezpečení vašeho serveru.
  4. SSH klíče místo hesel: Pro vzdálený přístup používejte SSH klíče namísto hesel pro zvýšení bezpečnosti.

Instalace a konfigurace serverového software

  1. Webový server: Pro hostování webových stránek můžete na Raspberry Pi nainstalovat Apache, Nginx nebo Lighttpd.
  2. Sdílení souborů: Pro sdílení souborů v síti můžete použít Samba nebo NFS.
  3. Media server: Pro streamování mediálního obsahu je možné využít Plex, Emby nebo Jellyfin.
  4. Cloudové úložiště: Nextcloud nebo Owncloud umožňují vytvoření vlastního cloudového úložiště pro vaše soubory.

Nastavení Raspberry Pi jako domácího serveru je přístupný projekt, který vám umožní využívat vlastní serverové služby s minimálními náklady. S vhodným nastavením a konfigurací může Raspberry Pi sloužit jako spolehlivý domácí server pro různé účely, od hostování webových stránek po sdílení souborů nebo streamování mediálního obsahu. Důležité je však nezapomenout na pravidelnou údržbu a zabezpečení systému, aby váš server zůstal chráněný před vnějšími hrozbami.