Košík je prázdný

V dnešní době, kdy se množství digitálních dat neustále zvyšuje, se stává řešení pro jejich ukládání, sdílení a zálohování stále důležitějším. Jednou z možností, jak efektivně spravovat data v domácím nebo malém kancelářském prostředí, je použití síťového úložiště (NAS). Raspberry Pi, díky své cenové dostupnosti, flexibilitě a relativně dobrému výkonu, může sloužit jako ideální platforma pro vytvoření vlastního NAS systému. V tomto článku probereme, jak na to.

Výběr hardwaru

Pro realizaci NAS na platformě Raspberry Pi je nejprve nutné vybrat vhodný model. Raspberry Pi 4 nebo novější je vhodný díky své výkonnější hardwarové specifikaci, která zahrnuje lepší procesor, více RAM a především gigabitový ethernet, což je pro NAS systém kritické.

Kromě samotného Raspberry Pi budete potřebovat i externí úložiště, typicky ve formě USB pevného disku nebo SSD. Pro zajištění redundancy dat je doporučené použít více disků v RAID konfiguraci.

Instalace operačního systému

Na Raspberry Pi je možné použít řadu operačních systémů, ale pro účely NAS je vhodné vybrat distribuci zaměřenou na síťové úložiště. Jednou z možností je OpenMediaVault (OMV), který je zdarma a navržen speciálně pro síťová úložiště.

  1. Stáhněte si nejnovější verzi OMV pro Raspberry Pi.
  2. Pomocí nástroje jako je Balena Etcher zapište obraz na SD kartu.
  3. Vložte SD kartu do Raspberry Pi a spusťte ho.

Konfigurace sítě

Aby byl váš NAS dostupný v síti, je nutné správně nastavit síťové parametry. To zahrnuje přiřazení statické IP adresy Raspberry Pi, aby bylo zařízení vždy dostupné na stejné adrese.

Nastavení úložiště

Po inicializaci a základním nastavení OMV přejděte k nastavení úložiště. To zahrnuje:

  1. Formátování externích disků a vytvoření souborového systému.
  2. Nastavení RAID konfigurace, pokud používáte více disků.
  3. Vytvoření sdílených složek pro ukládání dat.

Uživatelská práva a sdílení

Pro zajištění bezpečnosti dat je důležité správně nastavit uživatelská práva a oprávnění k souborům a složkám. OMV umožňuje snadno spravovat uživatele, skupiny a přiřazovat jim různá oprávnění.

Dále je potřeba nastavit způsoby sdílení, typicky přes SMB/CIFS pro Windows síťě, NFS pro Linux/Unix systémy a AFP pro uživatele Mac.

Zálohování a další funkce

Kromě základních funkcí ukládání a sdílení dat může NAS sloužit i jako server pro různé služby, jako je streamování médií, zálohování, cloudové služby a mnoho dalších. OMV a další NAS softwary nabízejí řadu doplňků a pluginů pro rozšíření funkcionalit systému.

 

Použití Raspberry Pi jako NAS je ekonomické a flexibilní řešení pro správu digitálních dat. Díky široké podpoře a aktivní komunitě je možné systém snadno rozšířit a přizpůsobit konkrétním potřebám. Vytvoření vlastního NAS s Raspberry Pi tak představuje atraktivní projekt pro každého, kdo chce mít kontrolu nad svými daty a zároveň se nebojí trochu experimentovat.