Košík je prázdný

Flask je mikro webový framework napsaný v Pythonu, který je ideální pro rychlý vývoj jednoduchých, ale i složitějších webových aplikací. Raspberry Pi, malý a cenově dostupný počítač, je skvělou platformou pro hostování takovýchto aplikací, zejména pro výukové účely, hobby projekty, nebo dokonce i pro malé produkční nasazení. Tento článek popisuje, jak na Raspberry Pi nainstalovat a nakonfigurovat Flask, aby jste mohli rychle spustit svou první webovou aplikaci.

Předpoklady

Před zahájením instalace se ujistěte, že váš Raspberry Pi je aktualizovaný a má nainstalovaný Python 3. Flask je kompatibilní s Python 3.5 a vyšším, což by mělo být standardní na většině současných distribucí Raspberry Pi OS.

  1. Aktualizace systému

    Otevřete terminál a spusťte následující příkazy k aktualizaci vašeho systému:

    sudo apt update
    sudo apt upgrade
    
  2. Instalace Pythonu a pip (Pokud již nainstalované nemáte)

    Python 3 by měl být na Raspberry Pi předinstalován, ale pip, správce balíčků pro Python, možná bude potřeba doinstalovat:

    sudo apt install python3-pip
    

 

Instalace Flasku

Po přípravě systému a instalaci potřebných závislostí můžeme přistoupit k instalaci Flasku. Pro instalaci Flasku a jeho závislostí doporučujeme použít virtuální prostředí Pythonu, aby se zabránilo konfliktům s ostatními Python aplikacemi.

  1. Vytvoření virtuálního prostředí

    Nejprve navigujte do adresáře, kde chcete mít uloženou svoji Flask aplikaci. Poté vytvořte virtuální prostředí pomocí:

    python3 -m venv flask_env
    

    Aktivujte virtuální prostředí pomocí:

    source flask_env/bin/activate
    
  2. Instalace Flasku do virtuálního prostředí

    S aktivovaným virtuálním prostředím nainstalujte Flask pomocí pip:

    pip install Flask
    

 

Základní konfigurace Flask aplikace

S Flaskem nainstalovaným, je čas vytvořit základní webovou aplikaci. Vytvořte nový soubor, například app.py, ve vašem projektovém adresáři a otevřete ho v textovém editoru.

  1. Vytvoření jednoduché Flask aplikace

    Do souboru app.py vložte následující kód:

    from flask import Flask
    app = Flask(__name__)
    
    @app.route('/')
    def hello_world():
        return 'Hello, World!'
    
    if __name__ == '__main__':
        app.run(host='0.0.0.0', port=8080)
    

    Tento kód vytváří základní Flask aplikaci, která naslouchá na všech síťových rozhraních vašeho Raspberry Pi na portu 8080 a na hlavní cestě ('/') odpovídá zprávou "Hello, World!".

  2. Spuštění Flask aplikace

    Soubor app.py spusťte následovně:

    python app.py
    

    Nyní byste měli být schopni přistoupit k vaší aplikaci z libovolného zařízení ve vaší lokální síti otevřením prohlížeče a zadáním IP adresy vašeho Raspberry Pi následované :8080, například http://192.168.1.2:8080.

 

Bezpečnost a nasazení

Při plánování produkčního nasazení je důležité zvážit bezpečnostní aspekty, jako je bezpečné nastavení serveru, použití HTTPS, ošetření proti běžným webovým útokům a řízení přístupu. Flask a další rozšíření poskytují nástroje a praktiky, jak tyto aspekty řešit, ale jejich podrobný popis přesahuje rozsah tohoto úvodního článku.

 

Instalace a základní konfigurace Flasku na Raspberry Pi je relativně jednoduchá a otevírá cestu k vývoji a hostování vlastních webových aplikací. Flask je dostatečně flexibilní a rozšiřitelný, aby uspokojil potřeby jak začínajících, tak pokročilých vývojářů, a Raspberry Pi poskytuje cenově efektivní a přístupnou platformu pro jejich nasazení.