Košík je prázdný

Vývoj webových aplikací často zahrnuje práci s databázemi, přičemž PHP je jedním z nejrozšířenějších jazyků používaných pro tento účel. V rámci PHP existují různé rozhraní pro interakci s databázemi MySQL, mezi které patří MySQL a MySQLi. Tento článek se zaměřuje na konkrétní rozdíly mezi těmito dvěma rozhraními, jejich výhody a nevýhody, a situace, ve kterých je vhodné jedno nebo druhé použít.

Definice a Základní Rozdíly

MySQL rozšíření bylo původní rozhraní poskytované v PHP pro práci s databázemi MySQL. Toto rozhraní poskytuje funkční API pro komunikaci s databázemi MySQL. Nicméně, od PHP 5.5.0 je zastaralé a od PHP 7.0.0 bylo úplně odstraněno.

MySQLi (MySQL improved) je novější rozhraní, které bylo představeno v PHP 5.0. PHP MySQLi poskytuje jak procedurální, tak objektově orientované rozhraní pro práci s databázemi MySQL. Kromě toho nabízí několik vylepšení oproti staršímu MySQL rozhraní, včetně podpory pro připravené prohlášení (prepared statements), transakce, a lepší zpracování chyb.

Podrobné Srovnání

1. Výkonnost a Funkčnost

MySQLi je navrženo s důrazem na zvýšení výkonnosti a poskytování rozšířených funkcí. Připravená prohlášení a transakce jsou důležité pro zvýšení bezpečnosti a efektivity při práci s databázemi. MySQL rozhraní tyto možnosti neposkytovalo.

2. Bezpečnost

MySQLi poskytuje vylepšenou bezpečnost přes připravená prohlášení, která minimalizují riziko SQL injekce. MySQL rozhraní vyžadovalo ruční sanitizaci vstupů, což zvyšovalo riziko bezpečnostních problémů.

3. Objektově orientované programování

MySQLi podporuje objektově orientované programování (OOP), což umožňuje vývojářům vytvářet čistší a udržitelnější kód. MySQL rozhraní nabízelo pouze procedurální API.

4. Podpora pro více dotazů

MySQLi umožňuje vykonání více SQL dotazů najednou pomocí metody multi_query. Toto je užitečné pro optimalizaci výkonu aplikace. V MySQL rozhraní tato možnost neexistovala.

Výběr mezi MySQL a MySQLi

V současné době, vzhledem k odstranění MySQL rozhraní z PHP 7.0.0, je výběr mezi MySQL a MySQLi jasný. Vývojáři by měli používat MySQLi nebo PDO (PHP Data Objects) pro nové projekty. PDO poskytuje abstraktní vrstvu přístupu k databázi, která umožňuje práci s různými databázovými systémy.

 

Rozhraní MySQLi nabízí významné vylepšení oproti staršímu MySQL rozhraní, včetně podpory pro OOP, připravená prohlášení, transakce a lepší zpracování chyb. Jeho použití je vhodné pro moderní webové aplikace, které vyžadují vysokou úroveň bezpečnosti a efektivity. Vzhledem k jeho výhodám a zastarání MySQL rozhraní je MySQLi nebo PDO doporučenou volbou pro práci s databázemi MySQL v PHP.