Košík je prázdný

V dnešní době je manipulace s databázemi nezbytnou součástí mnoha softwarových projektů. SQLite je oblíbená vestavěná databázová knihovna, která poskytuje samostatný, transakční SQL databázový engine bez nutnosti serveru. Python, s jeho bohatou knihovnou standardů, nabízí vynikající podporu pro práci s databázemi SQLite prostřednictvím modulu sqlite3. Tento článek poskytne podrobný návod, jak se připojit k databázi SQLite pomocí Pythonu.

Předpoklady

Předtím, než začneme, ujistěte se, že máte nainstalovaný Python 3.6 nebo novější. Modul sqlite3 je součástí standardní knihovny Pythonu, takže pro práci s SQLite není potřeba instalovat žádné další balíčky.

Kroky pro připojení k databázi SQLite

1. Import modulu sqlite3

Prvním krokem je importování modulu sqlite3 do vašeho Python skriptu. To umožní vašemu programu komunikovat s databází SQLite.

import sqlite3

2. Vytvoření připojení k databázi

Poté vytvoříte připojení k databázi pomocí funkce connect(). Pokud databáze se zadaným názvem neexistuje, SQLite ji automaticky vytvoří.

conn = sqlite3.connect('example.db')

3. Vytvoření kurzoru

Pro provedení SQL příkazů je nutné vytvořit kurzor. Kurzor umožňuje procházet a manipulovat s daty v databázi.

cur = conn.cursor()

4. Vykonání SQL příkazů

Pomocí metody execute() můžete provádět SQL příkazy. Například pro vytvoření tabulky:

cur.execute('''CREATE TABLE IF NOT EXISTS stocks
               (date text, trans text, symbol text, qty real, price real)''')

Pro vložení dat do tabulky:

cur.execute("INSERT INTO stocks VALUES ('2020-01-05','BUY','RHAT',100,35.14)")

5. Uložení změn

Po provedení všech potřebných SQL příkazů je důležité změny uložit, což se provede metodou commit().

conn.commit()

6. Zavření připojení

Po dokončení práce s databází je dobrým zvykem připojení zavřít pomocí metody close().

conn.close()

 

Pokročilé techniky

SQLite a Python spolu poskytují mnoho pokročilých možností, jako je práce s transakcemi, použití parametrizovaných dotazů pro zvýšení bezpečnosti před SQL injection útoky a optimalizace výkonu pomocí metody executemany() pro hromadné vkládání dat.

 

Tento návod poskytl základní přehled, jak se připojit k databázi SQLite s použitím Pythonu. SQLite je vynikající volba pro menší projekty, prototypování a situace, kdy je potřeba jednoduchá, ale spolehlivá databázová řešení. Python díky své jednoduchosti a výkonným knihovnám umožňuje efektivní a přístupnou práci s databázemi, což činí z této kombinace velmi populární volbu pro vývojáře na všech úrovních.