Košík je prázdný

V dnešní době je bezpečnost při práci s databázemi klíčovým aspektem vývoje webových aplikací. MySQL Improved Extension (mysqli) poskytuje v PHP rozšířené možnosti práce s MySQL databázemi, včetně podpory pro více dotazů najednou, připravených dotazů (prepared statements) a transakcí. Abychom zajistili bezpečnost našich aplikací, je důležité mysqli připojení nastavit správně a bezpečně. V tomto článku se podíváme na klíčové aspekty bezpečného nastavení mysqli připojení.

Zabezpečení připojení k databázi

Nejprve je důležité zajistit, že připojení k databázi je zabezpečené. To obnáší použití bezpečných metod připojení, jako je mysqli, a zabezpečení samotné databáze.

  • Použití šifrovaného připojení: Pokud je to možné, použijte SSL/TLS šifrování pro připojení k vaší MySQL databázi, aby byla komunikace mezi aplikací a databází šifrovaná.

  • Omezení přístupu: Zajistěte, že databáze je dostupná pouze z autorizovaných IP adres nebo sítí. To můžete konfigurovat v nastavení vašeho MySQL serveru.

Použití připravených dotazů

Připravené dotazy (prepared statements) jsou klíčové pro zabezpečení aplikací, protože automaticky řeší problémy s injekcí SQL kódu. Připravené dotazy nejprve odesílají SQL dotaz bez aktuálních hodnot a ty jsou předány až v následujícím kroku, což zabraňuje vkládání škodlivého kódu.

$stmt = $mysqli->prepare("INSERT INTO uzivatele (jmeno, heslo) VALUES (?, ?)");
$stmt->bind_param("ss", $jmeno, $heslo);
$stmt->execute();
$stmt->close();

Ochrana proti XSS a CSRF útokům

Kromě zabezpečení připojení k databázi je také důležité chránit aplikaci proti cross-site scripting (XSS) a cross-site request forgery (CSRF) útokům.

  • Escapování výstupů: Vždy používejte funkce pro escapování výstupů při zobrazování dat z databáze v HTML, aby se předešlo XSS útokům.

  • Tokeny proti CSRF útokům: Pro ochranu proti CSRF útokům používejte tokeny, které ověřují, že požadavek přišel od oprávněného uživatele.

Aktualizace a konfigurace

  • Aktualizujte PHP a MySQL: Pravidelně aktualizujte svůj PHP a MySQL server, aby byly aplikovány nejnovější bezpečnostní opravy.

  • Konfigurace php.ini: Zkontrolujte konfigurační soubor php.ini pro možné bezpečnostní zlepšení, například omezení zobrazování chyb na produkčním serveru.

 

Bezpečné nastavení mysqli připojení je základním kamenem pro ochranu vaší webové aplikace před řadou útoků. Používáním šifrovaných připojení, omezením přístupu k databázi, využíváním připravených dotazů, ochranou proti XSS a CSRF útokům a pravidelnou aktualizací softwaru můžete výrazně zvýšit bezpečnost vaší aplikace.