Košík je prázdný

Full-textové vyhledávání (FTS) je proces, při kterém se vyhledávají slova nebo fráze ve velkém množství textových dat. SQLite, populární vestavěná databáze, poskytuje rozšíření pro full-textové vyhledávání známé jako FTS3 a FTS4 (a nověji FTS5), které umožňují efektivní vyhledávání v textových datech uložených v databázových tabulkách.

Základy full-textového vyhledávání v SQLite

1. Vytvoření FTS tabulky

Pro využití FTS musíte nejprve vytvořit FTS tabulku pomocí SQL příkazu CREATE VIRTUAL TABLE. FTS tabulka je speciální typ virtuální tabulky, která je optimalizovaná pro full-textové vyhledávání. Příklad:

CREATE VIRTUAL TABLE if not exists knihy USING fts5(nazev, autor, popis);

Tento příkaz vytvoří FTS tabulku s názvem knihy s použitím FTS5 modulu a definuje sloupce pro název, autora a popis knihy.

2. Indexace dat

Po vytvoření FTS tabulky je nutné do ní vložit data. Data jsou automaticky indexována, což umožňuje rychlé vyhledávání. Příklad vložení dat:

INSERT INTO knihy (nazev, autor, popis) VALUES ('Název knihy', 'Autor knihy', 'Popis knihy');

3. Provádění full-textového vyhledávání

Pro vyhledávání v textových datech použijte klíčové slovo MATCH. Příklad vyhledávání:

SELECT * FROM knihy WHERE knihy MATCH 'Bronte';

Tento dotaz vrátí všechny záznamy, kde se ve sloupcích tabulky knihy vyskytuje slovo 'Bronte'.

Pokročilé techniky full-textového vyhledávání

1. Použití rankovacích funkcí

SQLite FTS moduly poskytují rankovací funkce, které umožňují řadit výsledky vyhledávání podle relevance. Pro použití těchto funkcí je často nutné je explicitně volat v SELECT dotazu.

2. Tokenizéry

FTS moduly umožňují použití různých tokenizérů, které ovlivňují, jak jsou slova v textu rozdělena na tokeny při indexaci. Volba správného tokenizéru může výrazně ovlivnit efektivitu a přesnost vyhledávání.

3. Trigramové vyhledávání

Pro ještě pokročilejší vyhledávání může být použito trigramové vyhledávání, které je dostupné ve FTS5. Tato technika rozděluje text na trigramy (skupiny tří znaků), což umožňuje efektivně vyhledávat i v případě, že vyhledávaný text obsahuje překlepy nebo jiné malé rozdíly.

 

Efektivní full-textové vyhledávání v SQLite vyžaduje správné využití FTS modulů a jejich funkcí. Vytvořením FTS tabulky, správnou indexací dat a použitím pokročilých technik vyhledávání můžete dosáhnout rychlých a přesných výsledků při vyhledávání v textových datech. Přestože SQLite nabízí silné nástroje pro full-textové vyhledávání, je důležité vybrat vhodné nastavení a funkce pro konkrétní použití, aby bylo dosaženo optimálních výsledků.